Pri talianskom pobreží našli vrak starovekej rímskej nákladnej lode

NETKY.SK • 28 Júl 2023, 18:00 • 2 min
Pri talianskom pobreží našli vrak starovekej rímskej nákladnej lode

RÍM - Neďaleko talianskeho pobrežia objavili vrak starovekej rímskej nákladnej lode spred vyše 2000 rokov, oznámili v piatok talianski karabinieri.

slovakia

left justify in out

Vrak lode sa nachádza pri prístave Civitavecchia asi 80 kilometrov severozápadne od Ríma. Leží na piesočnom morskom dne v hĺbka asi 160 metrov, uvádza sa vo vyhlásení. Plavidlo dlhé viac ako 20 metrov pochádza z prvého alebo druhé storočia pred našim letopočtom.

 

Na palube sa nachádzajú stovky zväčša nepoškodených amfor. "Tento mimoriadny nález je dôležitým príkladom stroskotania rímskej lode, ktorá čelila nebezpečenstvám mora počas snahy dostať sa k pobrežiu, a vypovedá o starých obchodných trasách," uviedli karabinieri.

 

Vrak sa podarilo lokalizovať a natočiť na video vďaka diaľkovo ovládanému robotovi, uviedla talianska polícia. Bezprostredne po oznámení nálezu však nebolo jasné, či sa archeológovia pokúsia vrak lode alebo jeho náklad vyzdvihnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Reuters Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies