Čerstvý libanonský prezident požiadal Saada Harírího, aby zostavil novú vládu

NETKY.SK • 3 November 2016, 13:19 • 2 min
Čerstvý libanonský prezident požiadal Saada Harírího, aby zostavil novú vládu

BEJRÚT - Novozvolený libanonský prezident Michel Aún dnes požiadal bývalého premiéra Saada Harírího, aby sa pokúsil o zostavenie novej vlády.

slovakia

left justify in out

Oznámenie o Harírího poverení je výsledkom dvoch dní konzultácií s poslancami parlamentu ohľadom ich výberu najvhodnejšieho kandidáta na funkciu predsedu vlády. V oznámení prezidentskej kancelárie sa neuvádza, koľko poslancov 128-členného parlamentu podporilo Harírího kandidatúru.

 

Aún bol za prezidenta Libanonu zvolený tento pondelok. Išlo o súčasť politickej dohody, ktorá napríklad rátala s vymenovaním sunnitského lídra, miliardára Saada Harírího, syna zavraždeného premiéra Rafíka Harírího, za šéfa nového kabinetu.

 

Saad Harírí sa dostal do politiky až po násilnej smrti svojho otca. V rokoch 2009-11 bol na čele vlády národnej jednoty, ktorá padla po tom, ako hnutie Hizballáh a jeho spojenci podali demisiu v súvislosti so sporom ohľadom spolupráce so súdnym tribunálom hľadajúcim páchateľov atentátu na Rafíka Harírího. Hizballáh žiadal ukončenie spolupráce s medzinárodným tribunálom v obave, že ako vinníci atentátu budú uvedení práve členovia tejto radikálnej šiitskej strany.

 

Politický systém v Libanone stanovuje, aby prezident bol členom maronitskej katolíckej cirkvi. Premiér musí byť príslušníkom sunnitskej a predseda parlamentu šiitskej vetvy islamu. Libanon je tak jedinou krajinou na Blízkom východe, v ktorej podľa zákona musí byť hlavou štátu veriaci kresťan.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies