Ceremoniálny luster v rokovacej sále vymenili za LED osvetlenie

NETKY.SK • 22 August 2017, 12:55 • 2 min
Ceremoniálny luster v rokovacej sále vymenili za LED osvetlenie

BRATISLAVA – Rokovaciu sálu parlamentu už nezdobí dekoratívny ceremoniálny luster, dielo akademického sochára Askolda Žáčka. Kancelária Národnej rady SR ho vymenila za funkčné osvetlenie pozostávajúce z LED svetelných zdrojov. Informoval o tom dnes jej komunikačný odbor.

slovakia

left justify in out

Kancelária odôvodnila, že pôvodný luster spĺňal už iba dekoratívnu funkciu a okrem toho bol aj mnohoročným problémom poslancov, ktorí pod ním sedeli. Mal síce stabilnú konštrukciu, ale lankový systém a jeho neustály pohyb podľa kancelárie vzbudzoval medzi poslancami obavy, že niektoré sklo, môže na nich padnúť, ozrejmila kancelária.

 

"Samozrejme, vnímame najmä historickú hodnotu slávnostného lustra, ale bezpečnosť poslancov a tiež vhodné pracovné prostredie je prioritou, ktorú sa snažíme zabezpečiť," vysvetli potrebu zmeny osvetlenia predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

 

Podľa vedúceho kancelárie parlamentu Daniela Guspana nové osvetlenie spĺňa atribúty moderného nasvietenia veľkých miestností. "Zlepšil sa svetelno-technický komfort, výrazne sa znížila spotreba elektrickej energie, rovnako aj hlučnosť v sále. Rovnako sa optimalizovalo aj prúdenie vzduchu v sále," doplnil Guspan s tým, že osvetlenie tiež simuluje priebeh prirodzeného denného osvetlenia a ľudia pod ním majú pozitívny psychologický pocit.

 

Slávnostný luster tvoril dominantu rokovacej sály Národnej rady SR od mája 1994, kedy sa stala nová budova Národnej rady SR sídlom slovenského parlamentu. Umelecké dielo tvoril mohutný skelet kúskov optického skla potiahnutých fóliou farby bielej kávy, zavesených na tenkých kovových lankách. Po demontáži bolo odložené do depozitu Národnej rady SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies