Ceny ropy mierne vzrástli, americká WTI sa obchoduje nad 43 USD za barel

NETKY.SK • 2 September 2016, 09:14 • 2 min
Ceny ropy mierne vzrástli, americká WTI sa obchoduje nad 43 USD za barel

SINGAPUR - Ceny ropy dnes ráno mierne vzrástli. Americká WTI sa obchoduje nad úrovňou 43 USD (38,58 eura) za barel. Podľa expertov je za zdražením čierneho zlata protipohyb po tohtotýždňovom prudkom poklese cien. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa dnes ráno o 8.05 SELČ predával po 43,42 USD. To bolo o 26 centov alebo 0,60 % viac než vo štvrtok (1.9.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas štvrtka stratil 1,54 USD a uzavrel na úrovni 43,16 USD za barel.

 

Novembrový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 27 centov alebo 0,59 % na 45,72 USD za barel. Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropu počas štvrtka padla o 1,44 USD alebo 3,1 % a na londýnskej burze ICE uzavrela na úrovni 45,45 USD za barel. To bola najnižšia zatváracia cena Brentu od 10. augusta.

 

Od začiatku týždňa cena americkej ropy klesla o 8 % a cena Brentu približne o 7 %. Jedným z dôvodov bol aj prekvapivo prudký nárast ropných rezerv v USA, ktorý mal negatívny vplyv na ceny. Správa amerického ministerstva energetiky zverejnená v stredu (31. 8.) ukázala, že zásoby sa nachádzajú na najvyššej sezónnej úrovni za 20 rokov.

 

Navyše ruský minister energetiky Alexander Novak vyhlásil, že nevidí dôvod, aby producentské krajiny pri aktuálnych cenách stanovili strop na ťažbu. To ešte prehĺbilo pochybnosti o dohode Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov o zmrazení produkcie. OPEC má koncom septembra v Alžíri spoločne s predstaviteľmi iných producentských krajín rokovať o zmrazení ťažby. Špekulácie týkajúce sa potenciálnej dohody podporili ceny ropy počas augusta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies