Sme pripravení podporovať Slovensko pri zabezpečení vzdušného priestoru, vyhlásil Scholz

NETKY.SK • 22 Jún 2022, 16:06 • 2 min
Sme pripravení podporovať Slovensko pri zabezpečení vzdušného priestoru, vyhlásil Scholz

BERLÍN – Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu ubezpečil východných partnerov v rámci Severoatlantickej aliancie o plnej solidarite a podpore zo strany Berlína.

slovakia

left justify in out

V prejave konkrétne spomenul aj vyslanie jednotiek na Slovensko v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny. TASR o tom informovala na základe Scholzovho vystúpenia v nemeckom parlamente. „Budeme rozširovať našu vojenskú prítomnosť vyslaním ďalších vzdušných a námorných síl do Baltského mora. A sme pripravení vyslať ďalších vojakov a vojačky na Slovensko a podporovať Slovensko pri zabezpečení jeho vzdušného priestoru," povedal nemecký kancelár pred poslancami Spolkového snemu (Bundestag). „Budeme brániť každý meter štvorcový územia NATO," dodal Scholz. Podľa neho aj budúcotýždňový summit NATO v Madride „vyšle signál súdržnosti a odhodlania".

 

img

 

Na Slovensku je v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO aktuálne 1 089 spojeneckých vojakov. Pre TASR to ešte v nedeľu uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Schválený mandát umožňuje pôsobenie celkovo najviac 3 000 vojakov Aliancie. Zo Spojených štátov prišlo na Slovensko 354 vojakov, z Nemecka 275, Česká republika, ktorá je veliacou krajinou skupiny, vyslala zatiaľ 246 vojakov, Holandsko má aktuálne na Slovensku 111 a Slovinsko 103 vojakov.

 

img

 

Možno vás zaujme: Ministri plánujú zvýšenie platov v štátnej službe až počas leta



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies