Je čas si pochutiť na prívarkoch

NETKY.SK • 19 Október 2019, 10:17 • 2 min
Je čas si pochutiť na prívarkoch

BRATISLAVA - Stará dobrá klasika. Prívarky sú úžasným spôsobom na zúžitkovanie zvyšných potravín a zároveň nimi nasýtite celú rodinu. Ktorý je ten váš najobľúbenejší?

slovakia

left justify in out

Hovorí sa, že prívarky sú chuťou nášho detstva. Možno aj preto im mnohí v dospelosti nepodľahli a iní na ne naopak nedajú dopustiť. Ide o zdravé a rýchle jedlá bohaté na vlákninu, ktoré výborne zasýtia ako príloha, ale aj ako hlavný chod.

 

Šošovicový prívarok

 

Potrebné suroviny: 250g šošovice, 1 veľký zemiak, bobkový list, soľ, vegeta, smotana na varenie, hladká múka

 

Príprava receptu: Šošovicu namočíme do vody a necháme v nej stáť približne 2 hodiny. V tej istej vode ju potom dáme variť spolu s bobkovým listom. Zemiak si ošúpeme a nakrájame na malé kocky a dáme variť k šošovici. Keď sú už zemiaky aj šošovica mäkké, pridáme smotanu na varenie zmiešanú s hladkou múkou. Pridáme vegetu a soľ a pár minút ešte povaríme. Podávame s mäskom, alebo párkami.

 

obrazok

 

Luskový prívarok

 

Potrebné suroviny: 600 g zelenej fazuľky, 40 g masla, 40 g hladkej múky, 20 g cibule, 1/4 l mlieka alebo kyslej smotany, voda, soľ, mletá červená paprika,mleté čierne korenie, ocot

 

Príprava receptu: Očistenú fazuľku pokrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode,pridáme korenie. Z masla a múky pripravíme bledú zápražku, ku ktorej pridáme postrúhanú cibuľku, červenú papriku, popražíme, zalejeme vodou z uvarenej fazuľky, smotanou a povaríme. Nakoniec pridáme uvarenú fazuľku, podľa chuti posolíme a okyslíme. Podávame s fašírkou,párkom a chlebom.

 

obrazok

 

Kelový prívarok

 

Potrebné suroviny: 1 väčší kel, cibuľa, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, majorán, olej, hladká múka, zemiaky

 

Príprava receptu: Kel nakrájame,podlejeme vodou a dáme do hrnca dusiť. Osolíme, pridáme cesnak a koreniny. Po cca 15 min pridáme nadrobno nakrájané zemiaky a uvaríme. Na oleji speníme cibuľu, pridáme múku a kel zahustíme. Podávame s párkami.

 

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona