Ceny Kennedyho centra 2016 získajú i Al Pacino, Martha Argerichová a The Eeagles

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 08:38 • 2 min
Ceny Kennedyho centra 2016 získajú i Al Pacino, Martha Argerichová a The Eeagles

WASHINGTON - Americký oscarový herec Al Pacino (76), rocková skupina The Eagles, trojnásobná laureátka Grammy - argentínska klaviristka Martha Argerichová (75), gospelová vokalistka Mavis Staplesová (76), ako aj päťnásobný nositeľ Grammy, americký skladateľ a pesničkár James Taylor (68) rozšíria v decembri rady laureátov Cien Kennedyho centra (Kennedy Center Honors), jedného z prestížnych zámorských kultúrnych ocenení.

slovakia

left justify in out

O najnovších nositeľoch ocenenia informovala dnes táto inštitúcia so sídlom v americkej metropole.

 

Pre členov formácie The Eagles, ktorí boli už vlani medzi adeptmi na Cenu Kennedyho centra, prichádza správa s príchuťou trpkosti. Vlani totiž prevzatie ocenenia odložili kvôli zdravotným problémom Glenna Freya, jedného zo zakladajúcich členov, ktorý napokon týždeň po galavečere ich udeľovania skonal.

 

Nie práve zavčasu sa ocenenia dočkal aj obľúbený herec Al Pacino, ktorého aj filmoví nadšenci na Slovensku poznajú z filmov ako Krstný otec, Serpico, Zjazvená tvár, Vôňa ženy, Carlitova cesta, 88 minút, Dannyho trinástka a mnohých ďalších.

 

Riaditeľka Kennedyho centra Deborah Rutterová sa vyznala, že sama nedokáže odpovedať na otázku, prečo sa ocenenia dočkal Pacino až teraz, keď si jeho kolegovia ako napríklad Warren Beatty, Robert De Niro, Dustin Hoffman, Jack Nicholson či Robert Redford mohli rozšíriť zbierku trofejí o túto cenu už skôr.

Slávnostné udelenie ocenení sa uskutoční v americkom hlavnom meste 3. decembra.

 

Ocenenia Kennedy Center Honors udeľuje spomínané stredisko umelcom za ich celoživotný príspevok k americkej kultúre. O laureátoch rozhodujú ich kolegovia, respektíve nositelia ocenenia z predchádzajúcich rokov. V minulosti sa tejto pocty dostalo okrem iných takým osobnostiam, ako sú napríklad Luciano Pavarotti, Michail Baryšnikov, Johnny Cash, Placido Domingo, Bob Dylan, André Previn, George Solti, Stevie Wonder, Kirk Douglas, Paul Newman, Gregory Peck alebo Elizabeth Taylorová, ale aj Dizzy Gillespie či Lionel Hampton.

 

V uplynulom desaťročí pribudli medzi laureátov napríklad spevák Tony Bennett, herečka Julie Harrisová, herec a režisér Robert Redford, speváčka Tina Turnerová, dirigent Zubin Mehta, speváčka country Dolly Partonová, interpret soulu a rhythmandbluesu Smokey Robinson, režisér Steven Spielberg, ale aj muzikálový velikán Andrew Lloyd Webber. To isté platí o hercovi, producentovi a literátovi Stevovi Martinovi, speváčke Diane Rossovej, režisérovi a producentovi Martinovi Scorsesemu, ako aj lídrovi skupiny The Beach Boys Brianovi Wilsonovi, či speváčke a herečke Barbre Streisandovej, hercovi Morganovi Freemanovi, členoch britskej rockovej formácie The Who, Rogerovi Daltreym a Peteovi Townshendovi, ale aj interpretovi country Georgeovi Jonesovi, jazzmanovi Daveovi Brubeckovi, filmárovi Melovi Brooksovi, hercovi, režisérovi a producentovi Robertovi De Nirovi, rockerovi Bruceovi Springsteenovi a ďalším.

 

V ostatných troch rokoch sa k nim priradili okrem iných sopranistka Martina Arroyová, jazzman Herbie Hancock, pesničkár Billy Joel, herečka Shirley MacLaineová, skladateľ a gitarový mág Carlos Santana, ďalej soulový interpret Al Green, americký oscarový herec Tom Hanks, dlhoročná primabalerína súboru New York City Ballet Patricia McBrideová, britský hudobník a spevák Sting, herečka Lily Tomlinová, ako aj pesničkárka Carole Kingová, režisér a producent George Lucas, herečka a speváčka portorického pôvodu Rita Morenová, japonský dirigent Seidži Ozawa a herečka Cicely Tysonová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies