Ceny benzínu aj nafty opäť stúpli nahor

NETKY.SK • 2 Február 2024, 15:35 • 2 min
Ceny benzínu aj nafty opäť stúpli nahor

BRATISLAVA - Ceny pohonných látok pokračujú v raste. Počas uplynulého týždňa výrazne zdraželi oba druhy benzínov aj motorová nafta. Boli dokonca najdrahšie za posledných 8, respektíve 10 týždňov.

slovakia

left justify in out

Ceny rýchlo rastú

Ceny pohonných látok predávaných na čerpacích staniciach na Slovensku počas uplynulého týždňa opäť rástli. Nafta a benzín natural 98 boli najdrahšie za 8 týždňov, natural 95 mal najvyššiu cenu za posledných 10 týždňov

 

Najviac používaný 95-oktánový benzín natural sa podľa najčerstvejších údajov Štatistického úradu SR aktuálne predáva v priemere za 1,575 eura za liter. Oproti predchádzajúcemu týždňu je drahší o 2,4 centa na liter. Naposledy sa predával za podobnú cenu v polovici novembra minulého roku.

 

Zdražel aj drahší 98-oktánový benzín. Jeho cena sa upravila smerom nahor o 2,3 centa, pričom aktuálne sa predáva v priemere za 1,767 centa za liter. Takáto cena bola aktuálna naposledy na začiatku decembra 2023.

 

Zvýšila sa tiež cena motorovej nafty, a to až o 4,3 centa na liter. V priemere sa tak predávala za 1,554 eura za liter. Napriek tejto cenovej korekcii je nafta stále lacnejšia ako oba druhy na Slovensku predávaných benzínov.

 

Prečo sa ceny zvyšujú?

„Takýto rast cien je v súlade s vývojom na trhu s ropou a veľkoobchodnými cenami pohonných látok. Dôvod masívnejšieho nárastu cien nafty je ten, že Európa je závislá od importu tohto ropného produktu, pričom presun od importov ruských palív smeroval najmä do krajín Stredného východu, kde geopolitické napätie a útoky na tankery a prepravné lode v Červenom mori neprospievajú tejto komodite,“ myslí si Marek Nemky z XTB.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / Štatistický úrad SR, Foto: Pravda (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies