So Sulíkom má odísť aj šéf SPP. Ako to bude s plynom?

NETKY.SK • 23 August 2022, 15:53 • 2 min
So Sulíkom má odísť aj šéf SPP. Ako to bude s plynom?

BRATISLAVA - Šéf liberálov to oznámil na dnešnej tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

V prípade odchodu Richarda Sulíka z funkcie ministra hospodárstva odíde aj šéf Slovenského plynárenského priemyslu Richard Prokypčák. V súvislosti so štátnymi tajomníkmi v jeho rezorte doplnil, že ich nevie nútiť ostať na pozíciách. Deklaroval snahu zabezpečiť plynulú zmenu vo fungovaní sektoru hospodárstva.

 

Prekvapuje ho, že mu premiér Eduard Heger ani líder OĽaNO Igor Matovič ešte neoznámili meno prípadného nového ministra. To Sulík žiadal po poslednom rokovaní koalície a jeho strany, s tým, že by rád svojho nástupcu osobne zaučil. 

 

obrazok

 

Sulík vysvetlil, že Prokypčák mu prípadný odchod z funkcie po jeho demisii oznámil sám od seba. „Jednoducho nebude pod novým ministrom. So mnou došiel a so mnou odíde,“ uviedol. Nemalo by sa to však dotknúť dlhoročných dohôd o zvýhodnenej cene plynu.

 

Podčiarkol, že všetko sú písomné dohody. Potrebné kroky v tejto súvislosti by mala podľa jeho slov riešiť vláda v stredu (24. 8.). Avizované štvorročné kontrakty s občanmi by podľa Sulíkových slov malo SPP začať podpisovať počas septembra. 

 

obrazok

 

Minister hospodárstva na tlačovej konferencii tiež informoval, že Slovensko má plynu dosť. Ako sme vás informovali, to, že to tak celkom nemusí byť, mu cez víkend na sociálnej sieti vytýkal minister obrany Jaroslav Naď a ešte predtým, analytici z platformy Dáta bez Pátosu, ktorý sa zaťiaľ vo svojich štatistikách a predpovediach nemýlili.

 

„Pred 2 rokmi v júli 2020 sme v zásobníkoch mali 90 % plynu. Vzduch len 10%. A do októbra sme ešte doplnili 5 % a pred zimou sme boli na 95 %. Minister hospodárstva bol ten istý, na Ukrajine mier, zima do Silvestra 2020 mierna. Dnes máme 65 % a vraj dosť. Ak by sme sa chceli dostať tento rok na 95 %, tak to môže trvať 2-3 mesiace plnenia. Lebo Nordstream I. teraz oddychuje, asi do konca júla. Ak bude „priemerná zima“, tak prežijeme, " uviedla platforma ešte v polovici  júla. 

 

img

 

Podľa Sulíka má Slovensko v súčasnosti v zásobníkoch v prepočte 25 terawatthodín (TWh) plynu, pričom do konca nadchádzajúcej vykurovacej sezóny treba spolu 35 TWh. Zazmluvneného je však oveľa viac plynu ako chýbajúcich desať TWh. Minister hospodárstva tak tvrdí, že máme dosť plynu až do konca vykurovacej sezóny. Otázkou zostáva, či ráta aj s inou ako  „miernou zimou."

 

Zo sveta: Dianu zavraždili, tvrdí vyšetrovateľka prípadu!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies