Švédsky premiér počas pandémie obhajuje vianočné nákupy

NETKY.SK • 8 Január 2021, 13:51 • 2 min
Švédsky premiér počas pandémie obhajuje vianočné nákupy

KODAŇ - Švédsky premiér Stefan Lofven v piatok obhajoval svoje vianočné nákupy, na ktoré sa vybral napriek tomu, že úrady vyzývali obyvateľov, aby sa v záujme zastavenia šírenia koronavírusu vyhýbali nákupným centrám.

slovakia

left justify in out

 

Lofven neporušil žiadny zákon, ale vlastné rady a odporúčania švédskeho úradu verejného zdravotníctva, pričom pred niekoľkými dňami rezignoval šéf úradu civilnej ochrany obyvateľstva v krízových situáciách po tom, ako sa na verejnosť dostali správy, že strávil Vianoce na Kanárskych ostrovoch.

Švédsko  nezaviedlo lockdown ani nenariadilo zatvorenie prevádzok ale v snahe obmedziť šírenie vírusu sa spolieha na  zodpovednosť obyvateľov.

"Úplne chápem, že si ľudia myslia, že je to divné," skonštatoval Lofven v rozhovore pre švédsku SVT. Podľa vlastných slov dodržiava vládne odporúčania a zredukoval návštevy obchodov a reštaurácií. Napriek tomu, že tam šiel, dodržiaval sociálne rozostupy. Dodal, že nikdy nenakupoval online, no myslí si, že to mal zvážiť.

 

img

V piatok švédsky parlament prijal dočasný pandemický zákon, ktorý mu umožní uzavrieť nákupné centrá a obchody, zastaviť prevádzku hromadnej dopravy alebo zakázať verejné podujatia. Zákon by mal platiť do konca septembra a za jeho porušenie budú hroziť pokuty.

Lofvenov kabinet plánoval zákon zaviesť na jar, no urýchlil jeho prijatie v súvislosti s druhou vlnou pandémie, ktorá predstavuje extrémnu záťaž pre švédske zdravotníctvo.

Švédsko doteraz potvrdilo viac ako 482-tisíc prípadov nákazy koronavírusom a 9 262 súvisiacich úmrtí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies