Pandemickú vakcínu Slovensko nakúpi cez spoločné európske obstarávanie

NETKY.SK • 7 Máj 2019, 15:26 • 2 min
Pandemickú vakcínu Slovensko nakúpi cez spoločné európske obstarávanie

BRATISLAVA – Slovensko si bude zabezpečovať pandemickú vakcínu proti chrípke cez spoločné obstarávanie na úrovni Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Cena za jedno balenie vakcíny od britskej firmy Seqirus má byť vo výške 8,63 eura bez DPH. Okrem toho sa má platiť aj poplatok za pripravenosť. Návrh z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR odsúhlasila v utorok vláda.

 

Slovensko má každoročne platiť poplatok za pripravenosť vo výške 0,59 eura na jednu vakcínu. Podľa materiálu si to vyžiada 365.328 eur ročne do roku 2022. Má ísť o garanciu dodania pandemickej vakcíny za dohodnutých podmienok a ceny čo najskôr po vyhlásení pandémie chrípky alebo mimoriadnej situácie na úrovni EÚ.

 

Ako sa vysvetľuje v materiáli, sú aj iné možnosti prístupu k vakcíne, nemusia však garantovať dostatočné výrobné kapacity. V prípade neschválenia spoločného nákupu mohlo Slovensko podľa ministerstva zdravotníctva prísť o možnosť vopred si zabezpečiť prístup k vakcíne. Zámer vlastnej výroby, ktorý štát inicioval v roku 2012, sa napokon nerealizoval.

 

Pandémiu chrípky vyhlasuje a odvoláva Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pri vzniku celosvetovej epidémie chrípky u ľudí spôsobenej novým neznámym typom vírusu chrípky, voči ktorému ľudská populácia nemá vyvinutú žiadnu imunitu. Posledná pandémia chrípky bola vyhlásená v júni 2009.

 

img

 

"Medzi základné opatrenia v prípade vyhlásenia a výskytu pandémie chrípky na území SR patrí redukcia dosahu na verejné zdravie znížením chorobnosti a úmrtnosti, ochrana a liečba populácie cielenými opatreniami zameranými na spomalenie šírenia pandémie aj za cenu predĺženia trvania pandémie, spolupráca medzi vládou SR, úradmi verejného zdravotníctva, zdravotníckymi organizáciami, štátnou veterinárnou správou a verejnosťou a medzinárodná spolupráca," uvádza sa v materiáli.

 

Nový typ vírusu chrípky sa rovnako môže vyskytnúť v rámci určitej geografickej oblasti, napríklad iba v európskych krajinách. V takomto prípade môže vyhlásiť mimoriadnu situáciu Európska komisia a odporučiť iniciáciu očkovania pandemickou vakcínou.

 

Základné informácie 

 

Pandemický vírus A(H1N1) 2009 je kombináciou prasacieho, vtáčieho a ľudského vírusu chrípky. 

Pandemická chrípka A(H1N1) 2009 je ochorenie horných dýchacích ciest, ktoré často spôsobuje komplikácie vo forme zápalu pľúc a v niektorých prípadoch vedie až k smrti. Ochorenie postihuje všetky vekové skupiny.

 

Príznaky pandemickej chrípky A(H1N1) 2009

 

Príznaky sú ako pri bežnej sezónnej chrípke: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, hlavy, celého tela, nevoľnosť, celková únava.

V prípade, že sa u osoby, ktorá bola v postihnutých oblastiach vyvinú klinické príznaky chrípky, je nevyhnutné okamžite kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. Pokiaľ je osoba, ktorá sa vrátila z postihnutých oblastí zdravá, nie je dôvod vyhľadania infektológa, ale keď sa prejavia príznaky akútneho respiračného ochorenia, treba spomenúť cestovateľskú anamnézu.

 

Prenos pandemickej chrípky A(H1N1) 2009  chrípky

 

Prenos prebieha z človeka na človeka kvapôčkovo vzduchom (napr. pri kašľaní, kýchaní alebo aj pri rozprávaní), alebo priamym kontaktom (podávanie rúk - neumyté ruky). Ochorenie sa prejaví po 1 - 7 dňoch, avšak je vysoko prenosné od začiatku nakazenia.

 

Spôsob chránenia sa pred nakazením prasacou chrípkou

 

Osobám cestujúcim do zahraničia, najmä do krajín výskytu ľudských prípadov prasacej chrípky, odporúčame zvážiť nutnosť svojej cesty. Cestovateľ sa vystavuje riziku, že môže ochorieť, alebo sa môže dostať do oblasti, ktorá bude uzavretá a cestovateľovi nemusí byť umožnené vycestovať z krajiny späť domov.

 

V prípade uskutočnenia cesty odporúčame:

 

-     dodržiavať základné hygienické návyky a odporúčania platné v prevencii chrípky - dodržiavať zásady osobnej hygieny (najmä časté umývanie rúk vodou a mydlom),

-     vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí,

-     vyhýbať sa kontaktu s chorými osobami,

-     používať ochrannú rúšku na nos a ústa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies