Z protestu si za starostu zvolili kocúra. Chceli tak zabezpečiť, že sa nezvýšia dane

NETKY.SK • 28 Október 2020, 14:35 • 2 min
Z protestu si za starostu zvolili kocúra. Chceli tak zabezpečiť, že sa nezvýšia dane

Situácia v mnohých samosprávach je už tak vážna z pohľadu neochoty ľudí kandidovať na volené pozície, že sa začína čoraz častejšie hovoriť o zlučovaní obcí. No na Aljaške sa udial tento zaujímavý experiment, ktorý bol skôr recesiou.

slovakia

left justify in out

Najslabší kocúr z vrhu bez chvosta dostal meno Stubbs. V tomto 51. štáte USA dokázal ľudí stmeliť a priniesol do mesta aj obchodný rozmach. V Aljašskej Talkeetne, ktorá má len asi okolo 1000 obyvateľov, si kocúra Stubbsa zvolili v roku 1997 miestni občania potom, keď sa nemohli dohodnúť, koho zvoliť za starostu.

 

Netradičný protest

A tak si voliči počas volieb v rámci protestu dopisovali na volebný lístok meno obľúbeného miestneho kocúra Stubbsa. Mali tak istotu, že sa vyhnú konfliktným záujmom a nebudú sa musieť báť, že sa im po voľbách hneď zdvihnú dane. Nemali však potuchy, že ich žart sa stane legendárnym.

 

 

Rozkvitali

Paradoxne kocúr Stubbs voľby vyhral. A neuveriteľné je aj to, čo sa dialo po jeho úspešných voľbách. Celé mesto totiž len rozkvitalo a obchodu so začalo dariť. A Stubbs bol zrazu slávnym kocúrom.

 

Bez daní

Nuž právom, pretože lepšieho starostu si obyvatelia ani nemohli priať. Po dvadsiatich rokoch, keď kocúr Stubbs “úradoval“, sa obci i obecnej kase darilo najlepšie za celé stáročia. A prečo kocúra za starostu? Nedvíha dane, neprináša škandály a rozbroje, nezasahuje do podnikania. Tí v Talkeetne nepoznali ani to, čo to je daň z obratu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This is #myhouse #meow #nagleysstore #cat #alaska #talkeetna #historicbuildings

Příspěvek sdílený Denali Mayor Cat (@denalimayorcat),

 

Miláčik ľudí

A predovšetkým bol tento kocúr miláčikom občanov. Ako dodáva portál dobrespravy.eu dnes je nástupcom Stubbsa mladý kocúr nesúci meno Denali – pomenovaný práve po miestnom národnom parku. Narodil sa v roku 2016 a má i svoj instagram denalimayorcat. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies