Oslabená koža na rukách je náchylná k infekcii, ako sa o ne aktuálne starať?

NETKY.SK • 8 Apríl 2020, 12:30 • 2 min
Oslabená koža na rukách je náchylná k infekcii, ako sa o ne aktuálne starať?

Umývame si ruky tak často ako nikdy pred tým. Dôležitá ale je aj následná starostlivosť o ne, aby koža nezoslabli a nebola náchylnejšie na infekciu. Nezabudnite o ruky aj starať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Dôkladné umývanie rúk mydlom, prípadne použitie dezinfekcie na báze alkoholu, sú síce účinné proti vírusom a baktériám, ale pokožku rúk vysušujú, pretože ju zbavujú prirodzenej ochrannej vrstvy. Lenže popraskaná a zoslabnutá koža sa stáva náchylnejšia na infekciu než zdravá. A preto by ste nemali zabúdať na správnu starostlivosť o ruky. Zaberie vám to pár minút denne.

 

Použite krém

Nebojte sa natrieť si po dôkladnom umytí ruky krémom. Pred aplikáciou ich však dobre osušte (v prípade použitia dezinfekcie nechajte prípravok poriadne zaschnúť) a používajte výhradne svoj vlastný krém, ktorý nikomu nepožičiavate.

 

Bez dotyku

Odborníci odporúčajú z preventívnych dôvodov sa vôbec nedotýkať hrdla tuby s krémom. Krém vytlačte na chrbát ruky, bez toho aby ste utreli ruku o otvor, a potom poriadne rozotrite po celých rukách.

 

Striedajte ich viac

Krém používajte niekoľkokrát k denne. A môžete striedať viac druhov. Tie, ktoré sa rýchlo vstrebávajú, používajte cez deň. Hutne aplikujte skôr večer k televízii alebo na noc do postele. Vyhnite sa parfumovaným krémom alebo tým s retinolom či alkoholom.

 

Zábal na noc

Vysušené a popraskané ruky by ste mali aspoň trikrát týždenne hýčkať zábalom. Na noc si naneste silnú vrstvu hutného krému (najlepšie kozmetickej vazelíny na ruky) a takto namazané ruky dajte do igelitových rukavíc. Takto ich nechajte do rána, pokožka bude krém počas spánku vstrebávať.

 

Jedzte vitamíny

Vonkajšia starostlivosť nie je zďaleka všetko, dôležitá je aj tá vnútorná. Nezabúdajte na pravidelný pitný režim a do jedálnička zaraďte potraviny a vitamíny, ktoré kožu posilňujú a chránia pred nepriaznivými vplyvmi.

Dôležité vitamíny: A, E, C, B2, B3, B6

Kde ich nájdete: mrkva, slnečnicové semienka, ovsené vločky, sladké zemiaky (batáty), olivový olej, jablká, huby, brokolica, kuracie prsia, hovädzia pečeň, paradajky, grep, kiwi, avokádo, vlašské orechy.

 

Pri upratovaní do rukavíc

Šetrite si ruky a nevystavujte ich zbytočne kontaktu s čistiacimi prostriedkami. Všetky domáce práce, dokonca aj umývanie riadu, vykonávajte v gumových rukaviciach, nech zbytočne nezaťažujete pokožku rúk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies