Celosvetový hackerský útok zastavil len 22- ročný mladík, teraz sa bojí o svoju bezpečnosť

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 16:04 • 2 min
Celosvetový hackerský útok zastavil len 22- ročný mladík, teraz sa bojí o svoju bezpečnosť

LONDÝN - Škodlivý kód, ktorý v posledných dňoch napadol tisíce počítačov po celom svete vrátane Slovenska zastavil len 22-ročný Angličan.

slovakia

left justify in out

Rozsiahly kybernetický útok škodlivým softvérom, ktorý sa podarilo zastaviť v noci na sobotu, zasiahol vyše 200.000 cieľov v prinajmenšom 150 krajinách.

 

Škodlivý softvér WannaCry zablokoval prístup k počítačovým systémom a za ich odblokovanie následne požadoval výkupné vo výške 300 dolárov vo virtuálnej mene bitcoin. Útok zasiahol aj minimálne polovicu počítačov vo Fakultnej nemocnici v Nitre. 

 

O zastavenie vydierača sa postaral celkom mladý hrdina z Veľkej Británie vystupujúci na twitteri pod prezývkou @malwaretechblog. Brit tvrdí, že sa teraz obáva o svoju vlastnú bezpečnosť, preto odmieta zverejniť svoje meno a prosí médiá, aby po ňom nepátrali.

 

Škodlivý kód zastavil tak, že aktivoval tzv. kill switch, ktorý zabránil jeho šíreniu. „Bol som na obede s kamarátom a keď sme sa vrátili, začali sa objavovať články o tom, že mnohé počítače boli napadnuté. V tejto problematike sa trochu vyznám, a  tak som sa na tento malware pozrel bližšie. Všimol som si, že pri každom útoku sa snaží pripojiť na doménu, ktorá ale neexistuje. To mi pripadalo zvláštne. Preto som sa rozhodol, že si túto doménu zaregistrujem a uvidím, čo sa bude diať,“ prezradil.

 

Mladík si teda zaregistroval doménu s komplikovaným názvom iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com. Škodca sa na ňu potom skúsil opäť napojiť ale spustil sa kill switch. Kód sa odvtedy prestal ďalej šíriť, pričom nenapadol ani samotnú doménu. Tento kill switch vytvorili samotní hackeri, pravdepodobne ako akési zadné dvierka, ak by chceli okamžite zastaviť šíreniu škodlivého kódu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies