CEEP chce 100 % emisnú úľavu pre energeticky intenzívne firmy

NETKY.SK • 28 Október 2016, 17:30 • 2 min
CEEP chce 100 % emisnú úľavu pre energeticky intenzívne firmy

BRATISLAVA - Emisné povolenky (EUA) so 100-percentnou zľavou do roku 2030 pre energeticky intenzívne odvetvia, ako sú sektory výroby chemikálií, umelých hnojív, rafinérskych produktov a ocele, žiada nezisková organizácia Central Europe Energy Partners (CEEP), ktorá zastupuje záujmy energetických a energeticky intenzívnych firiem strednej Európy.

slovakia

left justify in out

CEEP zároveň žiada 100-percentnú zľavu za emisné povolenky pre elektrárne, ktoré využívajú nové technológie s energetickou efektívnosťou 43 % (lignit) a 45 % (uhlie). CEEP to uviedla vo vyhlásení, ktoré poskytla agentúre SITA.


Členovia CEEP okrem toho vyzývajú na posilnenie kontroly modernizačného fondu zo strany členských krajín Európskej únie, ktoré sú jeho užívateľmi, zároveň žiadajú o oprávnenie poskytovať subvencie pre domáce fosílne palivá v rozsahu, o ktorom rozhodne každý členský štát EÚ. Ide o hlavné odporúčania výročného energetického summitu ‘29+1’, ktorý vo štvrtok a piatok v Bratislave zorganizovala CEEP v spolupráci s GLOBSEC-om.


Členovia organizácie CEEP začali komplexný dialóg s podpredsedom Európskej komisie zodpovedným za Energetickú úniu Marošom Šefčovičom len niekoľko týždňov pred publikáciou legislatívy Európskej komisie (EK) "Energetická únia". V tomto kontexte členovia CEEP zdôraznili, že bezpečnosť dodávok v sektore výroby elektriny by mala brať do úvahy rôzne zloženie zdrojov na výrobu elektriny v jednotlivých členských štátoch EÚ.


Všeobecný postoj účastníkov energetického summitu odzrkadlilo Bratislavské memorandum, ktoré odovzdali eurokomisárovi Šefčovičovi. Zdôraznili, že EÚ by sa mala snažiť o zabezpečenie prijateľných cien energií tak, aby priemysel bol konkurencieschopný. Účastníci sa zhodli, že ďalší rozvoj plynárenskej infraštruktúry v strednej Európe s podporou EK, predovšetkým rozvoj koridoru sever - juh, uľahčí vytvorenie integrovaného trhu s energiami v regióne s nevyhnutnými prepojeniami a zariadeniami na uskladňovanie plynu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies