Čaplovič: Minister školstva sa môže zaviazať aj k vyššiemu rastu platov

NETKY.SK • 12 September 2014, 13:07 • 2 min
Čaplovič: Minister školstva sa môže zaviazať aj k vyššiemu rastu platov

BRATISLAVA - Minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) sa nemusí fixovať na záväzok svojho predchodcu Dušana Čaploviča o platoch učiteľov, pokiaľ jeho záväzok bude vyšší.

slovakia

left justify in out

Podpredseda Smeru-SD a exminister školstva Čaplovič to vyhlásil pre TASR v súvislosti s medializovaným vyhlásením Petra Pellegriniho, podľa ktorého sa nechce fixovať na Čaplovičov záväzok ohľadom rastu učiteľských platov.
     

Pellegrini na margo rokovaní s odborármi poznamenal, že urobí všetko preto, aby učiteľské platy v nadchádzajúcich dvoch rokoch rástli, na záväzok Dušana Čaploviča sa však pri existencii zákona o dlhovej brzde fixovať nechce.
     

"Od roku 2012 sme prijali celý rad opatrení, ktoré zefektívňovali a reštrukturalizovali súčasnú školskú sieť, vrátane jej postupnej modernizácie a zvyšovania najmä tarifných platov pedagogických a odborných zamestnancov základných a stredných škôl v prenesených kompetenciách," reaguje Čaplovič. "Cieľ bol jasne stanovený, dosiahnuť takto v roku 2016 stav, aby priemerný plat týchto pedagógov a odborných zamestnancov dosiahol 1,2 násobok priemerného platu v národnom hospodárstve," dodáva.
     

Táto požiadavka bola podľa neho explicitne vyjadrená aj v Správe o stave školstva a systémových zmenách do roku 2020, prerokovanej a schválenej vo Výbore NR SR pre školstvo, vedu, mládež a šport a v Hospodárskej a sociálnej rade, tzv. tripartite. "Žiaľ, pre pretrvávajúci zásadný rozpor s ministerstvom financií, napriek ústretovým zmenám, nemohla byť predložená do vlády. Treba však povedať, že pri vyjednávaniach o platoch učiteľov pre roky 2013 a 2014, vždy sme našli v rezorte pochopenie u predsedu vlády a podpredsedu vlády a ministra financií," podčiarkol Čaplovič.
     

"Takto sme dosiahli, že prvýkrát od roku 2000 bol v roku 2013 vyšší priemerný plat pedagogických zamestnancov v originálnych a prenesených kompetenciách ako priemerná mzda v národnom hospodárstve," pripomenul. Dodal, že priemerný plat pedagogických a odborných zamestnancov v prenesených kompetenciách bol v roku 2013 vo výške 915 eur oproti 824 eur priemerného platu v národnom hospodárstve, čo znamená 1,11 násobok. "Ďalšie opätovné systémové zvýšenie tarifných platov sa uskutočnilo aj do roku 2014. Práve takýmito krokmi, a o tom som presvedčený, je možné do roku 2016 splniť môj záväzok a spomínaný cieľ. To je cesta pre roky 2015 a 2016, len treba mať odvahu a presvedčenie, že je to pre našu spoločnosť veľmi prospešné," vyhlásil Čaplovič.
     

Dodal, že k zvyšovaniu učiteľských platov došlo v rokoch krízy a finančnej konsolidácie. "Pevne verím, že to dokážeme i v období postupného hospodárskeho rastu, napriek existencii tzv. dlhovej brzdy. Len je treba prerozdeliť zdroje navrhovaného štátneho rozpočtu tak, aby Slovensko v rozpočtovaných výdavkoch na školstvo a vedu už nefigurovalo na chvoste EÚ. Vtedy sa už súčasný minister nemusí fixovať na môj záväzok, pretože ho bude môcť napĺňať vo väčšom objeme," uzavrel Čaplovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies