Európska únia otvára hranice pre ďalšie krajiny, USA medzi nimi stále nie je

NETKY.SK • 30 Jún 2020, 16:35 • 2 min
Európska únia otvára hranice pre ďalšie krajiny, USA medzi nimi stále nie je

BRUSEL - Európska únia v utorok v súvislosti s cestovnými obmedzeniami zavedenými počas koronakrízy predstavila zoznam 14 štátov, ktorých občania budú môcť od stredy 1. júla slobodne vstúpiť na územie 31 európskych krajín. Spojené štáty americké sa na tomto "bezpečnom zozname" destinácií neocitli.

slovakia

left justify in out

USA si počká minimálne dva týždne 

Pre väčšinu občanov USA to znamená, že z dôvodu ich epidemiologickej situácie im bude zamietnutý vstup do krajín EÚ a Schengenskej zóny (27 členov EÚ plus Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko) najmenej na ďalšie dva týždne. Diplomati EÚ sa totiž dohodli, že každé dve týždne tento zoznam aktualizujú podľa toho, ako sa bude ochorenie COVID-19 v jednotlivých krajinách vyvíjať.

 

img

 

Povolenie pre krajiny 

Do Európy budú mať od stredy povolený vstup občania 14 krajín, v ktorých je miera šírenia nákazy porovnateľná so situáciou v EÚ: Konkrétne pôjde o občanov: Alžírska, Austrálie, Čiernej Hory, Gruzínska, Japonska, Južnej Kórey, Kanady, Maroka, Nového Zélandu, Rwandy, Srbska, Thajska, Tuniska a Uruguaja. Povolenie dostali tiež občania tzv. európskych mikroštátov: Andorra, Monako, Vatikán a San Maríno.

 

 

Čína už možno čoskoro

Únia od týchto krajín považovaných za bezpečné očakáva, že taktiež zrušia svoje zákazy pre európskych cestujúcich. Čína sa môže neskôr na tomto bezpečnom zozname ocitnúť pod podmienkou reciprocity, a to tak, že aj ona zruší všetky obmedzenia týkajúce sa európskych občanov vstupujúcich do krajiny.

 

img

 

Okrem USA a Číny sa teraz na zoznam prerokovaný v posledných dňoch diplomatmi EÚ nedostala napríklad ani Brazília, India či Rusko.

 

Obnovenie cestovného ruchu 

Podľa odhadov EÚ vycestuje každý rok do Európy vyše 15 miliónov Američanov, zatiaľ čo okolo desať miliónov Európanov ročne cestuje do USA. Cieľom úpravy režimu cestovania pre občanov z tretích krajín je snaha podporiť cestovný ruch v EÚ a pomôcť turistickým destináciám, najmä v prímorských krajinách na juhu Európy - Grécko, Španielsko a Taliansko -, ktoré boli silne zasiahnuté pandémiou nového koronavírusu.

 

Kto schvaľuje zoznam? 

Zoznam "bezpečných krajín" musel byť odobrený kvalifikovanou väčšinou 27 členských krajín EÚ, čo znamenalo získať súhlas 15 krajín, ktoré predstavujú 65 percent obyvateľstva Únie.

 

img

 

Zoznam teraz bude slúžiť ako odporúčanie pre členov EÚ, pričom jednotlivé členské krajiny EÚ majú samé právomoc rozhodnúť o tom, pre koho svoje hranice otvoria. V súvislosti s koronakrízou však dosiaľ postupovali koordinovane.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona