Na britsko-francúzskej hranici je situácia stále kritická. Z 10 tisíc otestovaných vodičov malo pozitívny test iba 24 z nich

NETKY.SK • 26 December 2020, 11:58 • 2 min
Na britsko-francúzskej hranici je situácia stále kritická. Z 10 tisíc otestovaných vodičov malo pozitívny test iba 24 z nich

LONDÝN - Na juhu Británie je stále uviaznutých viac ako päť tisíc kamiónov. Dlhé kolóny sa vytvorili potom, čo Francúzsko uzavrelo svoju hranicu, aby tak zabránilo šíreniu nákazlivejšej mutácii nového koronavírusu, ktorá sa na britských ostrovoch objavila.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Francúzska vláda sa však v utorok rozhodla opäť hranicu otvoriť, na svoje územie však púšťa iba tých vodičov, ktorí sa preukážu negatívnym výsledkom na koronavírus. Ako uvádza BBC, kritická situácia môže trvať ešte niekoľko dní.   

 

Vojaci spustili masívne testovanie vodičov

Britský minister dopravy Grant Shapps v piatok povedal, že z viac ako 10 tisíc urobených testov bolo pozitívnych iba 24 vodičov. Testovanie kamionistov sa vykonáva na bývalom letisku Manston, ktoré je od prístavu Dover vzdialené asi 30 kilometrov.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Uviaznutí Slováci na britsko-francúzskych hraniciach budú môcť pokračovať v ceste. Musia mať však negatívny test!

 

S masívnym testovaním pritom pomáha približne 800 britských vojakov, ktorým pomáhajú aj poľských zdravotníkov či francúzskych hasičov.

 

Sviatky strávili v kamióne

Aby nebolo ohrozené zdravie vodičov, úrady im poskytujú teplé jedlo a nápoje. Zároveň na miesto osadili viac ako 250 mobilných toaliet. Aj napriek snahe sa však niektorí vodiči sťažujú, že o nich nie je dostatočne postarané.

 

 

Ako doplnil Shapps, všetci robia maximum preto, aby sa kamionisti čo najrýchlejšie dostali k svojim rodinám. „Viem, že je to ťažké, keď sú v tomto čase zatvorení v kabínach svojich vozidiel. Uisťujem ale, že robíme všetko preto, aby sa čo najrýchlejšie dostali domov,“ dodal britský minister dopravy.

 

Informácie o mutácii koronavírusu spôsobili, že viaceré členské štáty zrušili nie len lety do Británie, ale aj všetky vlakové spojenia.

 

Prečítajte si tiež: Na britských hraniciach uviazli tisíce kamiónov, úrady sa obávali aj tohto. Solidaritu prejavil aj tento východniar



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies