Bývalý šéf komunistov Jakeš: Po rokoch prezradil, kto je zodpovedný za Nežnú revolúciu

NETKY.SK • 9 Január 2017, 14:16 • 2 min
Bývalý šéf komunistov Jakeš: Po rokoch prezradil, kto je zodpovedný za Nežnú revolúciu

MOSKVA – Deväťdesiatštyriročný Miloš Jakeš stál pred 30. rokmi na čele komunistickej strany v Československu. Po rokoch prehovoril o Nežnej revolúcii, alebo on ju on nazýva „prevrat“.

slovakia

left justify in out

Jakeša vyspovedal ruský portál Gazeta.ru. Bývalý generálny tajomník KSČ sa v rozhovore vyjadril aj ku Gorbačovovej politiky perestrojky (prestavby), ktorá podľa Jakeša nebola ani premyslená, ani potrebná. Gorbačov podľa neho nechápal, že Sovietsky zväz drží pohromade ideológia a komunistická strana.

 

Podľa Jakeša by Československo dopadlo rovnako zle ako ZSSR už v roku 1968, keby vtedajší „socializmus s ľudskou tvárou“ nezastavil zásah vojsk Vašavskej zmluvy.

 

 

 

"Gorbačovova perestrojka nebola premyslená. Pomohla vytvárať nespokojnosť, hoci s ňou mala bojovať. Otvorila priestor k ničím neobmedzenej otvorenosti. Každý si hovoril, čo chcel, kritizoval, čo sa mu páčilo, a tak miesto zjednotenia vznikal rozkol. Ľudia sa začali k režimu stavať negatívne. Urobil to Gorbačov správne?" povedal Jakeš a dodal: "Logika vývoja nevyžadovala takýto krok, akým bola perestrojka. Bolo potrebné riešiť problémy, súvisiace hlavne so spotrebným tovarom, dopravou atď ... Bolo to ako za Chruščova, kedy po odhalení Stalinovho kultu osobnosti všetci začali kritizovať a krajina slabla, namiesto, aby sa zjednotila.“

 

Jakeš v rozhovore pre ruský web povedal, že chystal svoju vlastnú verziu perestrojky, ktorá však bola iná ako tá Gorbačovova. Mal prichystané reformy, ktoré mali byť spustené v januári 1990. Zmaril ich však podľa jeho slov „štátny prevrat“, ktorý zosnovali jeho súperi v komunistickej strane za pomoci sovietskej tajnej polície KGB, ktorej želaním bolo jeho náhrada na pozícii generálneho tajomníka KSČ. "Štátny prevrat by sa nepodaril bez prevratu vo vnútri strany," povedal Jakeš, ktorý dodal, že skupina vnútrostraníckych sprisahancov využila s pomocou Štátnej bezpečnosti (ŠtB) využila študentskú demonštráciu k zrážkam s políciu na pražskej Národnej triede 17.novembra 1989. "Chceli zvrhnúť stranícke vedenie, ale namiesto toho zničili socializmus," uzavrel.

 

 

 

Na záver rozhovoru sa vyjadril aj k svojej dlhovekosti. „Môj brat bol 93, moja sestra zomrela vo veku 60 rokov,“ povedal Jakeš. Prezradil, že vždy sa pohyboval nikdy nedržal v ruke cigaretu a alkohol požíval iba zriedka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies