Irán začal napriek všetkým varovaniam s obohacovaním uránu o 20%

NETKY.SK • 4 Január 2021, 15:41 • 2 min
Irán začal napriek všetkým varovaniam s obohacovaním uránu o 20%

DUBAj - Irán v pondelok začal s obohacovaním uránu na 20 % v podzemnom jadrovom zariadení Fordo. Informovala o tom štátna televízia, ktorá citovala hovorcu iránskej vlády Alího Rabíího. Podľa neho dal rozkaz na tento krok prezident Hasan Rúhání.

slovakia

left justify in out

Tlak na EÚ 
Obohacovaniu uránu na 20 % vydláždila cestu nová legislatíva schválená parlamentom aj Radou strážcov dohliadajúcou na ústavu, ktorá má zvýšiť tlak na Európu v snahe o pomoc s americkým sankciami.

 

img

 

Irán už na svoje rozhodnutie upozornil Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), ktorá v pondelok uviedla, že jej "inšpektori monitorujú aktivity" vo Fordo.

 

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi plánuje ešte počas dneška vydať správu pre členské štáty agentúry.

 

Viac ako je potrebné 
Obohacovanie uránu na 20 % je menej, ako je potrebné pre jadrové zbrane, tie si vyžadujú 90 %, ale zároveň je to viac ako je potrebné na civilné využitie.

 

img

 

Porušenie medzinárodnej dohody 

Výrazne to však porušuje limity stanovené jadrovou dohodou Iránu so svetovými mocnosťami z roku 2015, od ktorých Teherán začal upúšťať po odstúpení USA v roku 2018 a následnom uvalení sankcií z ich strany.

 

Zadržanie tankeru 
Správa o obohacovaní uránu prišla v rovnakom čase, ako vyšlo najavo, že Irán zrejme v Hormuzskom prielive zadržal juhokórejský tanker. Túto informáciu neskôr potvrdila štátna televízia s tým, že loď MT Hankuk Chemi zadržali úrady pre údajné "ropné znečistenie" v prielive a Perzskom zálive. Polooficiálna agentúra Fars uviedla, že plavidlo zadržali námorné sily Revolučných gárd.

 

img


MT Hankuk Chemi sa plavil zo Saudskej Arábie do Spojených arabských emirátov. Podľa námornej bezpečnostnej firmy Dryad Global má tanker 23-člennú posádku, ktorú tvoria námorníci z Indonézie a Mjanmarska. Spoločnosť, ktorá tanker vlastní, zatiaľ situáciu nekomentovala.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies