Vážne obvinenia! Británia odhalila ruské taktiky na Ukrajine. Moskva sa bráni

NETKY.SK • 23 Január 2022, 09:55 • 2 min
Vážne obvinenia! Británia odhalila ruské taktiky na Ukrajine. Moskva sa bráni

LONDÝN - Britské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo poskytnúť dôkazy svojich obvinení, ktoré prišli v čase vysokého napätia medzi Ruskom a Západom v súvislosti s hromadením ruských vojakov neďaleko hraníc Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Británia obvinila Kremeľ, že sa snaží, aby sa na Ukrajine ujal moci proruský líder. Britské ministerstvo vo vyhlásení z neskorého večera uviedlo, že má informácie, podľa ktorých ruská vláda uvažuje o bývalom ukrajinskom poslancovi Jevhenijovi Murajevovi ako o možnom kandidátovi do čela proruského vedenia.

 

img

Viktor Janukovyč

 

Londýn má tiež informácie o tom, že ruské spravodajské služby udržiavajú kontakty s mnohými bývalými ukrajinskými politikmi vrátane predstaviteľov spojených s exprezidentom Viktorom Janukovyčom.

 

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová uviedla, že tieto informácie „vrhajú svetlo na rozsah ruských aktivít zameraných na rozvrátenie Ukrajiny a sú pohľadom na uvažovanie Kremľa“.

 

Prečítajte si tiež: Ukrajina prijala prvú várku novej vojenskej pomoci zo Spojených štátov 

 

Murajev (45), predseda malej mimoparlamentnej proruskej strany Naši, sa stavia proti integrácii Ukrajiny so Západom. V prieskume z decembra 2021 skončil ako siedmy medzi kandidátmi prezidentských volieb v roku 2024. „Britské ministerstvo zahraničných vecí sa zdá byť zmätené,“ povedal Murajev pre britské noviny Observer. „Nie je to veľmi logické. Mám zákaz vstupu do Ruska. Nielen to, ale skonfiškovali tam aj peniaze z firmy môjho otca,“ citoval ho Reuters.

 

img

Jevhenij Murajev

 

Biely dom označil vyjadrenie britskej vlády za hlboko znepokojujúce s tým, že USA podporujú demokraticky zvolenú ukrajinskú vládu. „Ukrajinci majú zvrchované právo určiť si vlastnú budúcnosť,“ uviedla hovorkyňa americkej Rady pre národnú bezpečnosť.

 

Moskva v reakcii na tvrdenia z Londýna vyzvala britský rezort diplomacie, aby prestal s provokatívnymi aktivitami a šírením nezmyslov. „Dezinformácie šírené britským ministerstvom zahraničných vecí sú ďalším dôkazom, že práve krajiny NATO stupňujú napätie okolo Ukrajiny,“ povedal predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí pre agentúru TASS.

 

Možno vás zaujme: NATO odmietlo požiadavku Ruska na stiahnutie vojakov. Aké má dôvody?

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona