Bývalé české vládne strany stratili väčšinu, na jeseň budú voľby

NETKY.SK • 8 August 2013, 10:17 • 2 min
Bývalé české vládne strany stratili väčšinu, na jeseň budú voľby

PRAHA - Trojica českých strán, ktoré do júna tvorili vládnu koalíciu, v stredu stratila doterajšiu väčšinu v parlamente, keď viacerí poslanci odmietli zahlasovať proti vysloveniu dôvery úradníckej vláde Jiřího Rusnoka.

slovakia

left justify in out

Podľa spravodajského portálu iDNES.cz tak došlo k rozpadu stredopravicovej "stojednotky", ktorú v 200-člennej Poslaneckej snemovni tvorili ODS, TOP 09 a LIDEM. Hlasovanie nasledovalo po deväťhodinovej rozprave, pričom prevážil tábor odporcov Rusnokovej vlády v pomere 100 ku 93.

Okrem členov bývalej koalície hlasovali podľa iDNES.cz proti aj viacerí nezávislí poslanci, zatiaľ čo Tomáš Úlehla a Jan Florián z ODS boli označení za "zradcov" a následne vylúčení zo straníckeho poslaneckého klubu. Na hlasovaní sa nezúčastnila ani predsedníčka LIDEM Karolína Peake. Po tom, ako predčasné voľby avizovala predsedníčka Snemovne Miroslava Němcová z ODS či podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek, sa budú poslanci zrejme zaoberať novým návrhom na rozpustenie parlamentu. O rovnakom kroku pritom hlasovali na podnet sociálnych demokratov aj 17. júla, iniciatíva však bola odsúdená na neúspech vzhľadom na obavy stredopravicových síl z volebnej porážky. Podľa ústavy musí rozpustenie parlamentu podporiť najmenej 120 poslancov. 

Prezident Miloš Zeman po júnovej rezignácii premiéra Petra Nečasa poveril dočasným vedením krajiny svojho spojenca Rusnoka, a to i napriek záujmu ODS dosadiť do funkcie Němcovú či snahám opozície o predčasné voľby. Podľa prezidenta je totiž vláda odborníkov zárukou objasnenia škandálov bývalej šéfky Nečasovho úradu Jany Nagyovej. Zeman pritom avizoval, že Rusnoka nechá vládnuť až do skončenia vyšetrovania, aj keď nezíska dôveru a bude musieť formálne podať demisiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies