Vyjednávači dosiahli novú dohodu o prímerí na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 23 December 2021, 06:03 • 2 min
Vyjednávači dosiahli novú dohodu o prímerí na východe Ukrajiny

KYJEV - Kyjev a Moskva sa v ostatných mesiacoch vzájomne obviňujú z porušovania prímeria, na ktorom sa dohodli v júli 2020 a ktoré vlani dopomohlo k výraznému zníženiu obetí konfliktu v Donbase.

slovakia

left justify in out

Vyjednávači z Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa dohodli na obnovení úplného prímeria na východe Ukrajiny. OBSE to uviedla v stredu večer v oficiálnom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

 

img

 

Účastníci tzv. trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase (TKG) „vyjadrili pevné odhodlanie dodržiavať opatrenia“ zamerané na posilnenie dohody o prímerí dosiahnutej 22. júla 2020, uviedol osobitný predstaviteľ úradujúceho predsedu OBSE na Ukrajine Mikko Kinnunen. Nová dohoda má podľa neho mimoriadny význam pre ľudí žijúcich na oboch stranách tzv. kontaktnej línie.

 

Prečítajte si tiež: Rusko zverejnilo návrhy dohôd o bezpečnostných zárukách pre USA a NATO

 

Kinnunen dodal, že podľa správ osobitnej monitorovacej misie OBSE bola bezpečnostná situácia pozdĺž kontaktnej línie v decembri nestabilná. V decembri 2021 pritom zaznamenali približne päťkrát viac prípadov porušenia prímeria ako v decembri 2020.

 

img

 

Konflikt medzi ukrajinskými vládnymi silami a Ruskom podporovanými separatistami na východe Ukrajiny si už vyžiadal vyše 14 000 mŕtvych. Mierová dohoda z roku 2015 sprostredkovaná Francúzskom a Nemeckom a podpísaná v bieloruskom Minsku síce pomohla ukončiť rozsiahle boje, časté potýčky však v oblasti pretrvávajú.

 

Možno vás zaujme: Spojené štáty obviňujú Rusko v dôsledku zhromažďovania vojakov na ukrajinskej hranici

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies