Andrej Doležal: Je smiešne hovoriť o smart doprave, keď nemáme základnú infraštruktúru!

NETKY.SK • 9 Október 2021, 16:47 • 2 min
Andrej Doležal: Je smiešne hovoriť o smart doprave, keď nemáme základnú infraštruktúru!

ŠTRBSKÉ PLESO - Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal povedal počas diskusie na Tatra Summite v paneli o doprave svoj názor o smart doprave.

slovakia

left justify in out

"Je smiešne hovoriť o smart doprave, keď na Slovensku nemáme hotovú ani základnú infraštruktúru," povedal DoležalNázory si vymenil s viceprezidentkou Európskej investičnej banky Lilyanou Pavlovou a vedúcim pre vonkajšie vzťahy pre Európu, Stredný Východ a Afriku v spoločnosti BMW Group Andreasom Klugerscheidom.

 

img

 

"Je pre mňa veľmi zložité rozprávať o doprave budúcnosti, nabíjacích staniciach, ich infraštruktúre a o elektromobilite, keď minimálne na Slovensku je problém niekde inde," dodal Doležal. Viac než 50 % slovenskej infraštruktúry je podľa neho v hroznom stave. "Stále nemáme hotovú diaľnicu medzi našimi dvomi veľkými mestami, nie je smiešne hovoriť o nabíjacích staniciach, modernej infraštruktúre a smart mobilite, keď ešte nemáte hotovú základnú infraštruktúru?"

 

Prečítajte si: Štátna kasa je prázdna. Ministerstvá musia uťahovať opasky

 

Povedal, že jeho cieľom na čele rezortu dopravy je zamerať sa pri cestnej infraštruktúre na dokončenie toho, čo sa práve stavia, teda spojenie medzi západom a východom. Podporuje ministra hospodárstva Richarda Sulíka pri všetkých jeho nápadoch o vodíkových vozidlách. "Musíme si však úprimne povedať, že nemáme základnú infraštruktúru."  Dodal, že tento jeho kritický postoj však neznamená, že rezort dopravy nepracuje na tom, aby bola doprava zelenšia. V tomto kontexte vyzdvihol potrebu investícií do železníc. Na otázku, kde vidí hlavné zdroje financovania infraštruktúry, povedal, že si nevie predstaviť, z čoho by sa na Slovensku financovali obnovy ciest i železníc, keby neexistovali eurofondy.

 

 

Klugerscheid poznamenal, že pri elektromobilite existujú tri výzvy - rozsah, infraštruktúra a cena. Infraštruktúra je podľa neho horúcou témou, avšak takisto aj cena, a to najmä pre nových kupujúcich. Pavlova zase zdôraznila, že cieľom Európy je zvýšiť investície do zelených projektov, čo sa týka aj dopravy.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies