Čo môže zamestnávateľ nariadiť zamestnancovi v súvislosti s koronavírusom?

NETKY.SK • 11 Marec 2020, 14:10 • 2 min
Čo môže zamestnávateľ nariadiť zamestnancovi v súvislosti s koronavírusom?

Právnik Štěpán Štarha z advokátskej kancelárie Havel&Partners ozrejmil najzávažnejšie problémy, ktoré v týchto dňoch platia v prípade zrušených podujatí, čo môže a nemôže zamestnávateľ nariadiť zamestnancovi v súvislosti s koronavírusom a čo je považované za diskrimináciu.

slovakia

left justify in out

Zrušené verejné podujatia

Viacerí Slováci sa dostali do nepríjemnej situácie, kedy si lístky an marcové akcie kúpili už v predstihu. Na Slovensku však platí zákaz organizovania verejných podujatí minimálne na dva týždne. Právnik Štarha ozrejmuje, ako by mali majitelia vstupeniek na zrušené koncerty kvôli koronavírusu postupovať, aby im boli vrátené peniaze.

 

img

 

Zákon vo všeobecnosti neupravuje nárok na vrátenie vstupného. Ten sa riadi úpravou v podmienkach podujatia alebo vo všeobecných obchodných podmienkach organizátora. Uvedené platí rovnako pre prípady, kedy je celé podujatie zrušené z v súvislosti s koronavírusom, ako aj v prípade, ak svoju účasť na podujatí zruší sám účastník, pričom podujatie sa koná. V praxi však väčšina organizátorov má v obchodných podmienkach upravené, že v prípade zrušenia podujatia sa vstupné vracia.

 

img

 

Zrušenie letov a pobytov

Nárok na vrátenie peňazí za ubytovanie, ak letecká spoločnosť zruší let nie je daný automaticky, zo zákona. Je to na vôli a obchodných podmienkach majiteľa ubytovacieho zariadenia.

 

Meškanie s dodaním tovaru

Vo všeobecnosti platí, že v prípade omeškania dodávateľa s dodaním tovaru alebo služieb, vznikne objednávateľovi nárok na náhradu škody a nárok na odstúpenie od zmluvy. Zbaviť sa zodpovednosti za škodu by dodávateľ mohol, iba ak by preukázal, že zatvorenie továrne pre koronarívus nemohol žiadnym spôsobom predvídať. V súčasnej dobe je to ale problém, keďže koronavírus je rozšírený vo viacerých krajinách sveta. 

 

img

 

Do zmluvy by sa malo doplniť, že dodávateľ nezodpovedá za škodu a nie je možné ho žiadnym spôsobom sankcionovať, ak tovar nedodá z dôvodu zatvorenia továrne v súvislosti s koronavírusom.

 

Zamestnanec vs zamestnávateľ

Zamestnávateľ nemôže nariadiť neplatené voľnom svojim zamestnancom z dôvodu pobytu v zahraničí. Zamestnanca môže akurát z preventívnych dôvodov poslať domov na 14 dní (inkubačná doba koronavírusu). Počas tejto doby má však zamestnávateľ povinnosť platiť svojmu zamestnancovi náhradu mzdy vo výške jeho priemerného zárobku. 

 

img

 

Zákaz vycestovania? 

zamestnávateľ nemôže zakázať cestovať svojim zamestnancom. Po návrate z dovolenky im však môže nariadiť, aby neprišli do práce a nasleduje vyššie uvedený postup.

 

Prvky diskriminácie? 

V prípade, že akákoľvek osoba odmietne osobný kontakt s človekom z krajiny, kde je rozšírený koronavírus, je to jej slobodné rozhodnutie a nepôjde o zásah do ľudských práv toho človeka. 

 

img

 

O diskrimináciu však môže ísť v prípade, ak orgán verejnej moci alebo nejaká verejne prístupná prevádzka odmietne osobný kontakt s človekom, ktorý pochádza z krajiny, kde je rozšírený koronavírus, napr. odmietnutie obslúženia v potravinách, na úrade a pod. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies