Bývalá šéfka diplomacie podporuje vstup do EÚ

NETKY.SK • 3 Február 2014, 14:36 • 2 min
Bývalá šéfka diplomacie podporuje vstup do EÚ

BERN - Micheline Calmyová-Reyová si myslí, že by vstup do únie Švajčiari v referende podporili.

slovakia

left justify in out

Niekdajšia švajčiarska ministerka zahraničia Micheline Calmyová-Reyová vidí viac výhod vo vstupe Švajčiarska do Európskej únie ako v podpísaní rámcovej dohody s úniou, pretože z jej pohľadu bude mať krajina po vstupe viac vplyvu. Politikom preto radí začať prístupové rokovania s Bruselom. "Vzhľadom na vývoj v EÚ som prišla k záveru, že by bolo dnes rozumnejšie začať rokovať o vstupe do únie namiesto vytvárania rámcovej dohody," povedala exministerka v rozhovore pre švajčiarsky SonntagsZeitung. Svoje názory prezentovala aj v jej prvej knihe Švajčiarsko, ktoré si pre nás želám.

Podľa exministerky bude styk s EÚ pre nečlenské krajiny čoraz zložitejší, keďže únia požaduje pre vstup na svoje trhy prevzatie jej pravidiel, čo znamená stratu suverenity. Švajčiarsko by muselo prevziať normy, ktoré by nemohlo ovplyvniť. Ako člen únie by na to mala krajina vplyv, tvrdí Calmyová-Reyová, podľa ktorej by si Bern mohol vyjednať výnimku v oblasti neutrality, meny, verejnej služby a pracovného trhu. Exministerka nepredpokladá, že referendum o vstupe do EÚ by malo vo Švajčiarsku menej šancí ako rámcová dohoda s úniou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies