Búrka Idalia v USA pravdepodobne zasiahne Floridu vo forme hurikánu

NETKY.SK • 28 August 2023, 17:00 • 2 min
Búrka Idalia v USA pravdepodobne zasiahne Floridu vo forme hurikánu

MEXIKO - Tropická búrka Idalia, ktorá sa sformovala v nedeľu v Karibskej oblasti, zasiahne americký štát Florida so silou hurikánu už v utorok. Informovalo o tom americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

slovakia

left justify in out

Idalia sa začiatkom týždňa presunie z juhovýchodného Mexika cez Mexický záliv ďalej na Floridu. NHC varuje pred zvyšujúcim sa rizikom životu nebezpečných prívalových vĺn a vetrom so silou hurikánu, ktoré pravdepodobne postihnú severozápadné pobrežie Floridy. "V modelových odhadoch intenzity je značný rozptyl - od minimálneho po silný hurikán - pred tým, než dorazí na severovýchodné pobrežie Mexického zálivu," uviedlo NHC.

 

Guvernér Floridy Ron DeSantis v sobotu vyhlásil núdzový stav v 33 floridských okresoch. "Ak sa nachádzate v trase tejto búrky, mali by ste očakávať výpadky elektriny, tak sa na to pripravte," vyhlásil DeSantis počas nedeľného brífingu s floridským oddelením pre krízový manažment. DeSantis poznamenal, že na záchranné práce súvisiace s Idaliou bolo zmobilizovaných 1100 príslušníkov Národnej gardy s 2400 vozidlami určenými na jazdu vo vysokej vode a desiatkami lietadiel. Idalia sa z noci na pondelok pohybovala v karibskej oblasti a podľa NHC smerovala na severovýchod s maximálnou rýchlosťou vetra 65 kilometrov za hodinu. 

V mexickom štáte Quintana Roo, kde sa nachádzajú turisticky obľúbené letoviská vrátane Cancúnu, priniesla dažďové zrážky. Hurikán Hilary, ktorý v jednom momente dosiahol štvrtú kategóriu na päťbodovej Saffirovej-Simpsonovej stupnici, zasiahol minulý víkend štát Baja California na tichomorskom pobreží Mexika vo forme tropickej búrky, ktorá si vyžiadala jednu obeť a spôsobila škody aj na tamojšej infraštruktúre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: Aktuality.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies