Veľkú koralovú bariéru zasiahlo extrémne blednutie

NETKY.SK • 26 Marec 2020, 13:8 • 2 min
Veľkú koralovú bariéru zasiahlo extrémne blednutie

Austrálsku Veľkú koralovú bariéru zasiahlo ďalšie masové blednutie koralov - už tretie počas piatich rokov. Vedci predpokladajú, že obrovské straty naprieč najväčším systémom koralových útesov na svete spôsobili vyššie teploty vody, najmä vo februári.

slovakia

left justify in out

Vedci zaznamenali rozsiahle blednutie aj veľké oblasti vážneho poškodenia, no našli tiež zdravé časti. Úrad pre správu morského parku Veľká koralová bariéra vo štvrtok informoval, že najnovšie letecké zábery ukázali, že vážnosť poškodenia naprieč bariérou sa líši, no zasiahnutých je viac oblastí, ako počas predchádzajúcich blednutí.

 

Ide o tretie masívne blednutie
"Útes sa ešte len začal spamätávať z následkov rokov 2016 a 2017 a máme tu tretie blednutie," vyjadril sa vedúci vedec David Wachenfeld, podľa ktorého klimatické zmeny spôsobujú, že sú tieto udalosti vážnejšie a častejšie, takže sú horšie aj škody.

 

 

 

Vedci vyzvali svet na boj proti klimatickým zmenám
"Bariéra je stále dynamickým systémom plným života, no každá ďalšia takáto udalosť ju poškodí viac ako tá predchádzajúca," upozornil a vyzval, aby ľudia brali blednutie koralov ako celosvetovú výzvu na podniknutie čo najdôraznejších krokov proti klimatickým zmenám.

 

img

 

Viac o Veľkej koralovej bariére
Veľká koralová bariéra je dlhá zhruba 2 300 kilometrov a od roku 1981 patrí medzi lokality Svetového dedičstva UNESCO.
Predchádzajúce dve masové blednutia v rokoch 2016 a 2017 poškodili dve tretiny bariéry. Zničili pritom nielen populácie koralov, ale aj prirodzené habitaty ďalších morských živočíchov. Globálne teploty stúpli už zhruba o jeden stupeň oproti predindustriálnemu obdobiu a Organizácia Spojených národov varuje, že ak stúpnu o 1,5 stupňa Celzia, svet príde o 90 % koralov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona