Búrka Elias prináša extrémne povodne. Grécko je pod vodou

NETKY.SK • 28 September 2023, 13:45 • 2 min
Búrka Elias prináša extrémne povodne. Grécko je pod vodou

Búrka Elias zasiahla Grécko. Priniesla extrémne zrážky a ničivé povodne. Celá stredná časť je pod vodou.

slovakia

left justify in out

Búrka Elias bičuje Grécko extrémnymi zrážkami. Posledné hodiny sú najnebezpečnejšími počas prechodu tejto búrky.
Lejak aj vietor spôsobujú škody
Kvôli silným dažďom zostali niektoré oblasti v Euboii zablokované a cesty sa zmenili na rieky. Osobitná pozornosť sa venuje oblasti Mandudi, kde hrozí vyliatie rieky Kireas.

Obrovské problémy spôsobili aj blesky, krupobitie a silný vietor. Úrady odporučili obyvateľom nevychádzať zo svojich domovov. Počas včerajšieho večera a noci zaplavilo už niekoľko domov a ďalšie domácnosti sú bez elektrickej energie.

Cyklón Elias začal nad krajinu postupovať od pondelka spolu so silnými dažďami, búrkami a zosuvmi pôdy v Tesálii, Atike, Eubóji, Epire, Peloponéze, Sporadách a Iónskych ostrovoch.

Jedných z dôvodov je aj zmena klímy
Jedným z hlavných dôvodov týchto zrážok sú teplejšie vody v Stredozemnom a Egejskom mori. Klíma v Stredozemnom mori sa za posledných 20 rokov zmenila, ale veľkú úlohu zohráva aj orografia v strednom Grécku.
Dostupnejším spôsobom bola vzduchová hmota v horských oblastiach „vytlačená“ a padala dole. Konvekčné procesy v takýchto situáciách sú silne ovplyvnené prítomnosťou orografie. Zrážky z tohto typu konvekcie sú síce krátkodobé, ale o to viac intenzívne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: imeteo.sk, Foto: meteobalkans.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies