Pamätník sovietskej armády opäť poškodili heslami proti vojne na Ukrajine

NETKY.SK • 19 Apríl 2022, 09:13 • 2 min
Pamätník sovietskej armády opäť poškodili heslami proti vojne na Ukrajine

BERLÍN - Pamätník sovietskej armády v berlínskom parku Treptower posprejovali neznámi páchatelia už druhýkrát za mesiac heslami evidentne súvisiacimi s vojnou na Ukrajine. V pondelok o tom informovala miestna polícia, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Policajný hovorca uviedol, že vandali napísali na pamätník slová „vrah", „orkovia" (ohyzdi) – čo je odkaz na fantasy knihy od spisovateľa J. R. R. Tolkiena – a tiež písmeno „Z".

 

Písmeno „Z" je vo všeobecnosti spájané s podporou ruskej agresie v susednom štáte, píše DPA. Nie je však jasné, či bol tento symbol v danom prípade použitý na podporu Moskvy, alebo ako jej kritika.

Polícia objavila nápis v noci počas hliadky pri pamätníku, ktorý postavili po druhej svetovej vojne na počesť sovietskych vojakov, ktorí padli v bitke o Berlín.

 

img

 

Biely nápis odstránia a nezostane po ňom žiadna stopa, dodal policajný hovorca.

 

Podobné nápisy sa na pamätníku objavili už začiatkom tohto mesiaca. Heslá proti vojne na Ukrajine a ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi boli na pomník nasprejované červenou farbou.

 

Ruské veľvyslanectvo v Berlíne vtedy vyhlásilo, že je „týmto bezohľadným činom vandalstva silno pobúrené". Podľa ruskej ambasády išlo o cynický prejav nerešpektovania pamiatky vojakov, ktorí položili svoj život za oslobodenie sveta a Európy od národného socializmu. Úrady v nemeckej metropole zareagovali, že prijmú opatrenia na ochranu pamätníka.

 

Policajný hovorca v pondelok povedal, že opatrenia v parku Treptower sú už v platnosti. Podrobnosti však neposkytol.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies