Miroslav Lajčák je hlavným adeptom na post vyslanca OSN v Afrike

NETKY.SK • 13 Február 2020, 10:01 • 2 min
Miroslav Lajčák je hlavným adeptom na post vyslanca OSN v Afrike

NEW YORK/BRATISLAVA - Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák by sa podľa diplomatických zdrojov mohol stať novým osobitným vyslancom OSN pre spornú Západnú Saharu.

slovakia

left justify in out

Takmer isté

Toto miesto je neobsadené od mája 2019, keď z neho zo zdravotných dôvodov odstúpil bývalý nemecký prezident Horst Köhler. Pokiaľ niektorá z oficiálnych strán západosaharského konfliktu nevznesie námietky, nominácia Lajčáka by mala byť potvrdená v najbližších týždňoch, uviedli diplomati pod podmienkou anonymity.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Africa's last colony (@vivapolisario),

 

Africký región

Západná Sahara je rozľahlé a riedko osídlené prevažne púštne územie na severozápade Afriky, ležiace severne od Mauritánie pri pobreží Atlantického oceánu. Od 70. rokov ovláda 80 % územia Maroko, ktoré ju považuje ako súčasť svojej krajiny. To spochybňuje hnutie za nezávislosť známe ako Front Polisario, ktoré má podporu Alžírska.

 

Front Polisario

Hnutie viedlo v rokoch 1975 - 1991 vojnu za nezávislosť a žiada referendum, v ktorom by si obyvatelia Západnej Sahary vybrali medzi nezávislosťou a začlenením do Maroka. Rabat, hlavné mesto Maroka, im ponúka autonómiu, trvá však na svojom územnom nároku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fatma Mohammed Ndur (@polisario.front),

 

Rokovania za jedným stolom 

Hľadanie nástupcu Köhlera sa generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi skomplikovalo, pretože podľa diplomatov viacero kandidátov tento post odmietlo alebo s nimi nesúhlasila niektorá zo strán konfliktu. Köhlerovi sa podarilo dostať Maroko, Front Polisario, Alžírsko a Mauritániu za rokovací stôl, a to vo Švajčiarsku v decembri 2018 a následne v marci 2019, tieto rozhovory však nepriniesli významnejší pokrok.

 

MINURSO

OSN má v Západnej Sahare 240-členné mierové jednotky - úlohou tejto misie s názvom MINURSO je dohliadať na uplatňovanie prímeria, najmä leteckými a pozemnými hliadkami.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies