Pristúpenie Severného Macedónska do NATO bolo schválené bulharským parlamentom

NETKY.SK • 20 Február 2019, 18:00 • 2 min
Pristúpenie Severného Macedónska do NATO bolo schválené bulharským parlamentom

SOFIA - Bulharský parlament dnes schválil protokol o pristúpení Severného Macedónska do NATO, ktorý podporilo všetkých 140 prítomných zákonodarcov. Informovala o tom tlačová agentúra BTA.

slovakia

left justify in out

Správa parlamentného výboru pre zahraničnú politiku poskytla chronológiu prístupového procesu Macedónska, ktoré sa tento mesiac premenovalo na Severné Macedónsko. Ten sa začal na summite NATO v roku 2008 v Bukurešti, kde sa rozhodlo, že krajinu prizvú do Aliancie po tom, ako vyrieši spor s Gréckom o oficiálny názov. Prístupový protokol Severného Macedónska podpísali 6. februára tohto roka stáli zástupcovia 29 členských krajín NATO.

 

img

 

Bulharsko podľa správy aktívne prispelo k rozhodnutiu Skopje začať dialóg o partnerstve s NATO a podporu potvrdilo 1. augusta 2017 podpísaním bilaterálnej dohody o priateľstve, dobrom susedstve a spolupráci. Bulharská ministerka zahraničných vecí Ekaterina Zacharievová na utorkovom plenárnom zasadnutí povedala, že jej krajina trvalo podporuje vstup Macedónska, resp. Severného Macedónska to NATO, ktorý bude predstavovať novú fázu v bilaterálnej spolupráci s Bulharskom. Zacharievová podľa vlastných slov verí, že prístupové rokovania sa začnú v júni tohto roka.

 

img

 

Na zasadaní bulharského parlamentu bol prítomný aj predseda severomacedónskeho parlamentu Talat Xhaferi. Vyjadril presvedčenie, že "Bulharsko ako sused predstavuje silnú záruku toho, že sa Severné Macedónsko a celá oblasť Balkánu bude vyvíjať správnym smerom, ktorý prináša mier, stabilitu, progres a prosperitu."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dhuna në Parlament/ Xhaferi aprovon kërkesën për paraburgimin e deputetëve #Deputetet, #Kuvendi, #TalatXhaferi

Príspevok, ktorý zdieľa Tirana Today (@tiranatodaynews),

 

Skopje a Atény v januári 2019 ratifikovali dohodu, na základe ktorej sa Macedónsko oficiálne premenovalo na Severomacedónsku republiku a ukončil sa tým takmer 30 rokov trvajúci spor medzi susediacimi krajinami. Grécko nesúhlasilo s názvom Macedónsko (Makedonija), pretože sa zhodoval s názvom jeho regiónu Makedonia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies