Budúcnosť kryptomien – 3.časť

NETKY.SK • 2 Júl 2017, 14:56 • 2 min
Budúcnosť kryptomien – 3.časť

LONDÝN – V poslednej časti tohto článku sa pozrieme bližšie na budúcnosť digitálnych mien a povieme si aj niečo o tom, či sa vám do nich oplatí investovať...

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Budúcnosť kryptomien


Niektoré z obmedzení, ktorým dnes kryptomeny čelia (napr. skutočnosť, že digitálny majetok môže byť vymazaný poruchou počítača, alebo že virtuálna peňaženka sa môže stať cieľom útoku hackera), môžu byť časom vyriešené technologickým pokrokom. Paradoxne ich stúpajúca popularita však pravdepodobne priláka vládnu kontrolu a reguláciu, ktorú bude v budúcnosti čoraz ťažie prekonať. A práve táto skutočnosť sa odporuje základnému princípu ich vzniku – anonymite.

 

Počet obchodníkov, ktorí prijímajú platby v digitálnych menách neustále rastie, avšak stále sú v menšine. Aby sa kryptomeny viac používali v bežnom živote, tak by si museli najprv získať uznanie širokej verejnosti. Avšak ich relatívna zložitosť v porovnaní s bežnými menami pravdepodobne odradí väčšinu ľudí, s výnimkou tých technologicky zdatných.

 

img

 

Kryptomena, ktorá sa bude chcieť stať súčasťou hlavného finančného systému, bude musieť spĺňať rôzne kritériá. Mala by byť matematicky komplexnou (aby sa zabránilo hackerským útokom a podvodom), ale ľahko pochopiteľnou jej používateľmi. Ďalej samozrejme decentralizovaná, ale s primeranými zárukami a ochranou spotrebiteľov a hlavne schopná zachovať anonymitu používateľa bez toho, aby sa stala prostriedkom na daňové úniky, pranie špinavých peňazí a iné nelegálne činnosti.

 

Vzhľadom na to, že sú to mimoriadne náročné kritériá, je možné, že za pár rokov bude mať najpopulárnejšia kryptomena atribúty niekde medzi regulovaným konvenčnými menami a dnešnými digitálnymi menami. Táto možnosť vyzerá byť síce na míle vzdialená dnešnej realite, ale niet pochýb o tom, že momentálne najuznávanejšia mena Bitcoin, bude mať výrazný vplyv na vývoj trhu aj ostatných kryptomien.

Oplatí sa investovať do digitálnych mien?

Ak uvažujete o investovaní do kryptomien, tak by bolo vhodné, aby ste o svojej investícii uvažovali ako o vysoko rizikovej. Musíte si uvedomiť, že riskujete stratu väčšiny alebo všetkých vložených peňazí. Ako sme si už povedali v prvej časti tohto článku, kryptomeny nemajú reálnu hodnotu okrem tej, ktorú sú za ňu kupujúci zaplatiť v danom momente reálneho času. To spôsobuje ich obrovskú volatilitu, čo zase zvyšuje riziko straty pre investora. Napríklad 11. apríla 2013 klesol Bitcoin v priebehu šiestich hodín z 260 USD za jednotku na približne polovicu, 130 dolárov. Ak je takáto volatilita mimo váš nervový systém, tak sa radšej poobzerajte po iných možnostiach investovania vašich finančných prostriedkov. Názory na investovanie do kryptomien ako napr. Bitcoin sa líšia, keďže jeho priaznivci poukazujú na obmedzený počet jednotiek a rastúce využitie v každodennom živote. Na druhú stranu kritici považujú Bitcoin a celkove aj digitálne meny za ďalšiu špekulatívnu bublinu, ktorá môže pripraviť mnoho ľudí o peniaze.

 

img

Pár slov na záver

Od vzniku Bitcoinu vyvoláva tento fenomén diskusie o svojej budúcnosti a rovnako aj o budúcnosti ostatných kryptomien. Napriek menším problémom v minulosti sa Bitcoin od svojho spustenia v roku 2009 teší rastúcej popularite a inšpiroval vznik mnohých ďalších digitálnych mien. Digitálna mena, ktorá sa bude chcieť stať súčasťou hlavného finančného systému, bude musieť spĺňať veľmi náročné kritériá. Dovtedy však bude udávať hlavný smer vývoj Bitcoinu, ktorý bude mať aj naďalej výrazný vplyv na ostatné kryptomeny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies