Najhoršie ešte len príde, varuje WHO

NETKY.SK • 21 Apríl 2020, 07:29 • 2 min
Najhoršie ešte len príde, varuje WHO

Pandémia choroby covid-19 nie je prekonaná, to najhoršie svet stále čaká, uviedol v pondelok generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

slovakia

left justify in out

Varovanie vyslovil v čase, keď mnoho štátov, vrátane tých európskych začala karanténne opatrenia uvoľňovať. WHO uviedla, že stále nie je jasné, odkiaľ vírus pochádza.

 

Vírus má koho napádať

"Verte nám. To najhoršie je ešte len pred nami," povedal Tedros Ghebreyesus: "Poďme predísť tragédii. Je to vírus, ktorému veľa ľudí nerozumie."

 

Agentúra AP uviedla, že riaditeľ priamo nezmienil, prečo sa epidémia, pri ktorej sa nakazilo takmer 2,5 milióna ľudí, môže ešte výrazne zhoršiť. On i ďalší odborníci však už skôr varovali, že by sa mohla choroba nekontrolovane šíriť v Afrike.

 

Koronavírus môže v Afrike zabiť cez tri milióny ľudí, OSN vyzýva na posielanie peňazí

 

Spomenul tiež, že sérologické rozbory ukazujú, že aj v tých najpostihnutejších krajinách bola infikovaná len malá časť populácie, zhruba dve až tri percentá. Vírus teda má koho napádať.

 

Nemožno tiež zabúdať, že pri španielskej chrípke pred sto rokmi bola druhá vlna horšia ako prvá. Riaditeľ WHO vo vystúpení spomínal aj túto epidémiu, keď o súčasnej pandémii povedal, že je "ako chrípka v roku 1918, ktorá zabila až sto miliónov ľudí".

 

Ako vyzeral život v čase morovej epidémie?

 

Tak zlé ako španielska chrípka to nebude, upokojujú odborníci

 

Poznáte všetky neľútostné pandémie v dejinách?

 

"Teraz ale máme technológie, môžeme zabrániť pohrome, môžeme takej kríze predísť," dodal Tedros Ghebreyesus.

 

Oznámil, že WHO objednala 30 miliónov testov na zistenie koronavírusu a že ešte tento mesiac začne distribuovať zhruba 180 miliónov chirurgických rúšok.

 

Poznamenal, že v rámci solidárneho programu WHO k testovaniu liekov na koronavírus je pripravené cez 600 nemocníc prijímať pacientov.

 

 

Nevieme, odkiaľ koronavírus pochádza
Regionálny riaditeľ WHO pre západné Tichomorie Takeši Kasai následne pripomenul, že v súčasnej chvíli sa nedá presne určiť, odkiaľ koronavírus pochádza. Špekuluje sa o prenose z netopiera, šupinavca, ale aj o úniku z čínskeho laboratória.

 

Ochranné opatrenia uvalené jednotlivými vládami je tiež nutné podľa neho uvoľňovať len postupne, inak hrozí ďalší rozpuk nákazy.

 

Ľudia si preto musia zvyknúť na nový spôsob života, aby mohla spoločnosť fungovať, pokiaľ nebude objavená vakcína.

 

Nič sme netajili
Tedros Ghebreyesus sa v príhovore opäť ohradil proti kritike Washingtonu, že WHO spočiatku podceňovala epidémiu v Číne: "Varovali sme od prvého dňa, že toto je diabol. Sme otvorení a nič neskrývame. Nielen USA, ale všetky krajiny dostávajú informácie hneď."

 

Neznáme pľúcne ochorenie si vyžiadalo prvú obeť

 

Dodal, že ktokoľvek zomiera je niečí otec, niečia babička: "Preto nič netajíme a hneď informácie odovzdávame. Chceme zachrániť životy, každý život."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies