Meteorológovia varujú pred búrkami na juhovýchode Slovenska, ktoré môžu spôsobiť prívalové povodne

NETKY.SK • 21 Júl 2020, 17:33 • 2 min
Meteorológovia varujú pred búrkami na juhovýchode Slovenska, ktoré môžu spôsobiť prívalové povodne

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pred búrkami na juhovýchode Slovenska.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom na svojej webovej stránke. Pre viaceré okresy na južnom a strednom Slovensku tiež platí výstraha druhého stupňa pred prívalovou povodňou. Výstrahy platia do stredy 22. júla.


SHMÚ aj na sociálnej sieti informuje o vzniku intenzívnych búrok. „Aktuálne postupuje cez pomedzie stredného a východného Slovenska ďalej na východ nesúvislý pás búrok. V rámci neho sa vyskytuje aj niekoľko superciel s vyšším potenciálom nebezpečných javov, najmä väčších krúp, prívalových zrážok, ale aj silného vetra,“ uvádzajú meteorológovia na sociálnej sieti s tým, že intenzívne búrky sa môžu vyskytnúť aj na západe Slovenska, kde sa bude pravdepodobnosť ich výskytu zvyšovať neskôr popoludní a k večeru.


Výstraha druhého stupňa pred búrkami platí pre okresy Rimavská sobota, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice-okolie a mesto, Prešov, Vranov nad Topľou, Trebišov, Michalovce a Sobrance.

 

 

„V okresoch je zvýšená pravdepodobnosť búrok s krúpami s priemerom viac ako dva centimetre, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 70 až 100 kilometrov za hodinu,“ informuje SHMÚ. Pre zvyšok Slovenska platí výstraha prvého stupňa.

Pred prívalovou povodňou druhého stupňa platí výstraha pre okresy Detva, Brezno, Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica, Sabinov.

 

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ uvádzajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies