Európska komisia predstavila kroky pre jednotný boj proti pandémii. Patrí medzi ne i urýchlenie vakcinácie

NETKY.SK • 20 Január 2021, 7:3 • 2 min
Európska komisia predstavila kroky pre jednotný boj proti pandémii. Patrí medzi ne i urýchlenie vakcinácie

Európska komisia predstavila kroky potrebné na posilnenie jednotného boja proti pandémii koronavírusu. Vyzýva členské štáty Európskej únie, aby urýchlili vakcináciu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európska komisia predstavila kroky potrebné na posilnenie jednotného boja proti pandémii koronavírusu. Vyzýva členské štáty Európskej únie, aby urýchlili vakcináciu. Do do marca 2021 by malo byť v každom členskom štáte zaočkovaných minimálne 80 % ľudí nad 80 rokov a 80 % odborníkov z oblasti zdravotníctva a sociálnej starostlivosti a do leta by mali zaočkovať minimálne 70 % dospelej populácie

 

img

 

„Očkovanie je nevyhnutné na prekonanie tejto krízy. Už sme zabezpečili dostatok vakcín pre celú populáciu Európskej únie. Teraz musíme urýchliť dodávanie a urýchliť očkovanie. Naším cieľom je dať do leta zaočkovať 70 % našej dospelej populácie. To by mohol byť zlom v našom boji proti tomuto vírusu. Túto pandémiu však ukončíme, až keď budú mať všetci ľudia na svete prístup k vakcínam. Zintenzívnime svoje úsilie pri zabezpečovaní vakcín pre našich susedov a partnerov na celom svete," vyjadrila sa predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová.

 

img

Európska komisia vyzýva členské štáty, aby pokračovali s používaním opatrení ako je sociálny odstup, obmedzenie sociálnych kontaktov , boj s dezinformáciami, cestovné obmedzenia, posilnilnenie testovania a trasovanie kontaktov. Členské štáty by mali zvýšiť sekvenovanie, čo je určenie primárnej štruktúry, t.j. určenie poradia nukleotidov v reťazci DNA  genómu koronavírusu, na najmenej 5 % a pokiaľ možno 10 % z pozitívnych vzoriek, aby mohli lepšie identifikovať vývoj variantov koronavírus, alebo identifikovať nové.

 

img


Zdôrazňuje, že je tiež potrebné urobiť viac pre podporu systémov zdravotnej starostlivosti a pomôcť partnerom Európskej únie na západnom Balkáne, v Južnom a východnom susedstve a v Afrike.

Na zabezpečenie včasného prístupu k očkovacím látkam bude zriadený mechanizmus v rámci iniciatívy Team Europe na štruktúrovanie poskytovania očkovacích látok zdieľaných členskými štátmi s partnerskými krajinami. To by umožnilo EÚ zdieľať s partnerskými krajinami prístup k zhruba 2,3 miliarde dávok vakcín.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona