Brusel zažaloval Slovensko na Súdnom dvore EÚ za smernicu o širokopásmovom pripojení

NETKY.SK • 13 Júl 2017, 13:47 • 2 min
Brusel zažaloval Slovensko na Súdnom dvore EÚ za smernicu o širokopásmovom pripojení

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes v rámci pravidelného mesačného balíka právnych konaní voči členským štátom EÚ prijala rozhodnutie o postúpení Belgicka, Chorvátska a Slovenska na Súdny dvor EÚ pre omeškanie transpozície smernice o znižovaní nákladov na širokopásmové pripojenie. Členské štáty mali smernicu transponovať do vnútroštátnej legislatívy do 1. januára 2016.

slovakia

left justify in out

Exekutíva EÚ vyzve Súdny dvor EÚ v Luxemburgu, aby uvedeným trom členským štátom uložil penále z omeškania za každý deň od prijatia rozsudku, až kým nebude smernica uplatnená vo vnútroštátnom práve.

 

Konanie o nesplnení povinnosti v tejto veci bolo voči Belgicku, Chorvátsku a Slovensku začaté v marci 2016 a odôvodnené stanoviská sa zaslali v septembri 2016. Ani jeden z troch členských štátov zatiaľ EK neinformovali o prijatí všetkých opatrení potrebných na transpozíciu smernice.

V prípade Chorvátska eurokomisia však dostala uistenie, že Záhreb posledný chýbajúci transpozičný prvok prijme v piatok (14.7.).

 

Smernica o znižovaní nákladov na širokopásmové pripojenie môže ušetriť až 30 percent nákladov na zavádzanie vysokorýchlostného internetového pripojenia.

 

Smernica zahŕňa pravidlá ako využívanie existujúcej fyzickej infraštruktúry verejných služieb (káblovody, stožiare, veže) na účely vysokorýchlostného pripojenia. Zároveň sa smernica zameriava na koordináciu rôznych stavebno-inžinierskych prác vrátane telekomunikácií, energetiky, odpadových vôd, dopravy a iných infraštruktúrnych odvetví. Tieto opatrenia vytvárajú podmienky na efektívnejšie zavádzanie novej fyzickej infraštruktúry, aby sa siete dali vybudovať lacnejšie. Stavebno-inžinierske práce, ako sú výkopy na cestách pri ukladaní optických káblov, tvoria až 80 percent nákladov na zavedenie širokopásmových sietí.

 

Pravidlá boli prijaté s cieľom sprístupniť vysokorýchlostný internet väčšiemu počtu obyvateľov EÚ a uľahčiť dobudovanie jednotného digitálneho trhu v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies