Brusel vyšetruje výrobcov nákladných áut pre podozrenie z kartelovej dohody

NETKY.SK • 29 December 2014, 10:31 • 2 min
Brusel vyšetruje výrobcov nákladných áut pre podozrenie z kartelovej dohody

FRANKFURT NAD MOHANOM - Poprední európski výrobcovia nákladných vozidiel údajne 14 rokov prevádzkovali kartel, ktorého cieľom bolo zabrzdiť rozvoj technológií zameraných na znižovanie emisií.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na správu Financial Times (FT) o tom informovala agentúra Reuters.
     

V dokumentoch Európskej komisie sa spomínajú také značky ako Daimler, Iveco, Scania, MAN, DAF Trucks či Volvo. Výrobcovia sa mali dohodnúť na časovom pláne a cenách za nové technológie, odvoláva sa na FT na dokumenty, ktoré unikli z Bruselu. Hovorkyňa EK sa k správe zatiaľ nevyjadrila.
     

Bruselskí vyšetrovatelia už v roku 2011 bez ohlásenia prehľadali priestory viacerých výrobcov, čím spustili vyšetrovanie, ktoré zistilo, že dohoda sa datuje až do januára 1997. "Všetci konkurenti sa počas celého trvania kartelu priamo zúčastňovali na všetkých elementoch kartelu," cituje z dokumentov FT.
     

Spoločnosti môžu dostať pokutu až do výšky 10 % ročných tržieb, ak EK príde k záveru, že má dostatok dôkazov o porušení protimonopolných pravidiel EÚ a zneužívaní dominantného postavenia na trhu.
     

Daimler oznámil, že vytvoril rezervy vo výške 600 miliónov eur na pokrytie potenciálnych nákladov spojených s vyšetrovaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies