Britský princ William pricestoval na návštevu Izraela a palestínskych území

NETKY.SK • 25 Jún 2018, 20:28 • 2 min
Britský princ William pricestoval na návštevu Izraela a palestínskych území

TEL AVIV - Britský princ William pricestoval v pondelok do Izraela. Ide o prvú oficiálnu návštevu člena britskej kráľovskej rodiny vo Svätej zemi, informuje agentúra Reuters. Williamovo lietadlo pristálo na Letisku Bena Guriona pri Tel Avive.

slovakia

left justify in out

Počas štvordňového pobytu ho čaká návšteva Jeruzalema i okupovaných palestínskych území. V Izraeli nebol doteraz na oficiálnej návšteve žiadny člen britskej kráľovskej rodiny, pretože Británia považuje obsadenie palestínskych území za ilegálne. Williamov otec, princ Charles, sa síce v roku 2016 zúčastnil na pohrebe bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa, ale bol tam ako súkromná osoba. Williama prijme i premiér Benjamin Netanjahu.

 

William (36), druhý v následníckej línii na britský trón, si v Jeruzaleme prezrie posvätné miesta a navštívi pamätník Jad va-šem. Princov hovorca zdôraznil, že Williamova cesta po Blízkom východe nemá politický charakter - rovnako ako ani ostatné zahraničné cesty členov britskej kráľovskej rodiny.

 

William zamieri aj do Rámalláhu, kde sa stretne s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Jeho návšteva židovského štátu prichádza krátko po 70. výročí jeho nezávislosti a zároveň na pozadí vlny násilia na hraniciach s pásmom Gazy, kde došlo nedávno k raketovým útokom palestínskych militantov a izraelským náletom. Williama nesprevádza jeho manželka Catherine, ktorá v apríli porodila ich tretie dieťa.

 

Princova cesta sa koná z iniciatívy britskej vlády, ktorá dosiaľ zastávala politiku vylučujúcu oficiálnu kráľovskú návštevu, pokiaľ sa nevyrieši dlhodobý izraelsko-palestínsky konflikt.

 

Británia sa zmocnila Palestíny od bývalej Osmanskej ríše v roku 1917 počas prvej svetovej vojny a spravovala toto územie pod medzinárodným mandátom do roku 1948. Stiahla sa len deň predtým, ako Izrael vyhlásil suverenitu.

 

William odštartoval svoju päťdňovú cestu po Blízkom východe v nedeľu v Jordánsku, kde ho v hlavnom meste Ammán privítal jordánsky korunný princ Husajn, syn kráľa Abdalláha II. V pondelok tam ešte navštívil rímske ruiny v lokalite Džaraš na severe krajiny a zvítal sa s mladými sýrskymi utečencami a britskými vojakmi umiestnenými v Jordánsku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies