V Severnom Macedónsku vyhlásili celoštátnu epidémiu osýpok

NETKY.SK • 17 Apríl 2019, 07:33 • 2 min
V Severnom Macedónsku vyhlásili celoštátnu epidémiu osýpok

SKOPJE - V Severnom Macedónsku zúria osýpky, krajina vyhlásila celoštátnu epidémiu.

slovakia

left justify in out

Kampane podporujúce rodičov v tom, aby svoje deti neočkovali, sú v poslednom období čoraz populárnejšie. Rodičia odmietajú vakcináciu v snahe uchrániť svoje ratolesti pred mentálnou poruchou, ktorú by podľa odporcov mohla očkovacia látka u detí spôsobiť. Napriek tomu, že veda dané tvrdenie opakovane vyvrátila, čo podložila relevantnými výskumami, okolo očkovania proti osýpkam vznikla doslova davová psychóza. Jej výsledkom je skutočnosť, že dávno „mŕtve“ ochorenie sa opäť vracia.

 

img

 

V dôsledku toho v Severnom Macedónsku od začiatku roka úrady evidovali viac ako 960 nových prípadov osýpok, čo stačilo na to, aby sa príslušné orgány rozhodli pre vyhlásenie celoštátnej epidémie.

 

Ako sa vyjadril miestny epidemiológ Vladimir Mikič z výboru ministerstva zdravotníctva pre infekčné ochorenia, všetky nezaočkované deti dostanú zákaz vstupu do jaslí a tiež oznámil, že krajina vyčlení dostatočné zdroje na vakcináciu obyvateľstva.

 

img

 

Situácie, akou je táto, sa severomacedónske orgány obávali už skôr, pričom obyvateľstvo varovali, aby nepodliehali planému poplachu, ktorý antivakcinačné kampane šírili. Ľudia si to však evidentne k srdcu nezobrali, pretože podľa štatistík sa v krajine momentálne nachádza 11-tisíc detí predškolského veku, ktoré očkovanie nepodstúpili. Práve pre osýpky tu už zomreli tri bábätká.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies