Cestovanie v EÚ je aj pre podozrenie na koronavírus zatiaľ povolené

NETKY.SK • 24 Február 2020, 15:14 • 2 min
Cestovanie v EÚ je aj pre podozrenie na koronavírus zatiaľ povolené

BRUSEL - Cestovanie v rámci schengenského priestoru sa Európska únia (EÚ) ešte zatiaľ nechystá pozastaviť. V dnešných hodinách to uviedla Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Rozšírenie do Európy

Problém pre cestovanie po Európe môže totiž spočívať v tom, že koronavírus COVID-19 sa vyskytuje u obyvateľov na severe Talianska. Choroba je spôsobovaná vírusom SARS-CoV-2, ktorý sa do Európy rozšíril z Číny.

 

Finančná pomoc

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič spolu s eurokomisárkou pre zdravie Stellou Kyriakidisovou dnes pred zástupcami médií predstavili najnovší finančný balík EÚ v hodnote 232 miliónov eur, ktorý má pomôcť pri zastavení šírenia epidémie koronavírusu.

 

img

 

Zatiaľ žiadne obmedzenia 

Na otázku, či po náraste počtu nakazených v Taliansku, ktoré už hlási päť obetí na životoch a vyše 200 infikovaných, nepristúpi EÚ k obnoveniu hraničných kontrol v celom schengenskom priestore, Lenarčič odpovedal, že "koordinované pozastavenie Schengenu" zatiaľ nie je v pláne. Zároveň však dodal, že eurokomisia pracuje na rôznych núdzových plánoch.

 

Rakúsko sa už obáva

EK je v nepretržitom kontakte so všetkými členskými krajinami EÚ a pozorne sleduje vývoj situácie okolo šírenia koronavírusu. Rakúsko v noci z nedele na pondelok pozastavilo na štyri hodiny vlakovú dopravu z Talianska cez Brennerský priesmyk.

 

img

 

Názor WHO 

Komisárka Kyriakidisová v tejto súvislosti dodala, že cestovné obmedzenia v schengenskom priestore - medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ - by mali byť "primerané a koordinované" a hlavne by mali byť založené na vedeckých dôkazoch. "Svetové zdravotnícka organizácia zatiaľ neodporučila zaviesť obmedzenia voči cestujúcim ani voči obchodu," povedala Kyriakidisová pred novinármi.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies