Náhorný Karabach sa otriasa v bojoch, nastalo stanné právo a mobilizácia armády

NETKY.SK • 27 September 2020, 12:06 • 2 min
Náhorný Karabach sa otriasa v bojoch, nastalo stanné právo a mobilizácia armády

V nedeľu sa začali boje v tomto separatistickom regióne Azerbajdžanu. Vyžiadali si už aj mŕtvych z radov civilistov oboch bojujúcich strán.

slovakia

left justify in out

Oznámila to azerbajdžanská vláda i separatisti z Náhorného Karabachu, ktorý je etnicky arménskou enklávou na území Azerbajdžanu.

 

Ako informovala AFP, zo vzniku novej agresie sa obviňujú obe strany. Podľa predstaviteľov Náhorného Karabachu začala azerbajdžanská armáda v ranných hodinách "aktívne bombardovať" predné bojové pásmo separatistického regiónu, ako aj tamojšie civilné ciele vrátane mesta Stepanakert – metropoly Náhorného Karabachu.
 

 

Separatistom sa podarilo zostreliť dve azerbajdžanské vojenské vrtuľníky a tri bezpilotné lietadlá, uviedlo karabašské ministerstvo obrany. Zavedené je stanné právo a mobilizácia.

Podľa vlády Baku je ich protiofenzíva zameraná „na potlačenie bojovej aktivity Arménska a zaistenie bezpečnosti obyvateľstva".

 

AFP dodáva, že ide o najviac vyostrenú situáciu od roku 2016. Panujú obavy, že môže vzniknúť vwký vojenský konflikt medzi Azerbajdžanom a Arménskom. Tí stoja proti sebe už dlhé roky, pretože zápasia práve o Náhorný Karabach.

 

img

 

Etnickí arménski separatisti sa zmocnili regiónu počas bojov v rokoch 1988-1994. V konflikte zahynulo 30-tisíc ľudí. Rozhovory o riešení sporu sú od podpísania prímeria v roku 1994 v prevažnej miere pozastavené.
 

Baku posilnilo svoju obranyschopnosť a tvrdí, že Náhorný Karabach znova získa násilím. Arménsko chce Náhorný Karabach brániť. A hoci sa Náhorný Karabach sám považuje za samostatný štát, výrazne sa spolieha na arménsku pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona