Britský parlament odmietol referendum o členstve v EÚ

NETKY.SK • 25 Október 2011, 20:38 • 2 min
Britský parlament odmietol referendum o členstve v EÚ

Britský parlament odmietol referendum o členstve v EÚ

slovakia

left justify in out

img

Britský parlament odmietol v noci nadnes výzvu na vypísanie celonárodného referenda o vystúpení krajiny z Európskej únie.
Návrh pri hlasovaní podporilo len 111 poslancov dolnej komory parlamentu a 483 bolo proti. Premiér David Cameron predtým vyzval parlament, aby navrhovaný plebiscit odmietol s tým, že únia musí držať spolu i v čase ekonomickej krízy. 
Zamietavý výsledok hlasovania sa podľa agentúry DPA vzhľadom na rozloženie síl všeobecne očakával. Autoritou predsedu vlády však otriasla skutočnosť, že za vypísanie referenda hlasovalo aj zhruba 80 poslancov jeho vlastnej Konzervatívnej strany. 
Podľa komentátorov išlo o najväčšiu vzburu konzervatívcov voči vlastnému premiérovi od roku 1993. Proti prijatiu Maastrichtskej zmluvy, presadzovanej premiérom Johnom Majorom, vtedy hlasovalo 41 konzervatívnych poslancov.
Európska otázka dlhodobo rozdeľuje Konzervatívnu stranu a aj Cameronovu vládnu koalíciu. Menší koaliční partneri - liberálni demokrati - majú silno proeurópske postoje. Tvrdé jadro euroskeptikov sa sústreďuje v opozičnej Labouristickej strane. 
Iniciátori návrhu požadovali vyhlásenie plebiscitu o tom, či by Británia mala zostať v únii, opustiť ju alebo opätovne vyjednať podmienky svojho členstva. Vláda nariadila svojim poslancom, aby hlasovali proti, inak im pohrozila disciplinárnym konaním.
Parlamentné hlasovanie iniciovala verejná petícia so 100.000 podpismi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies