Britský minister financií Osborne prisľúbil zníženie firemnej dane

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 17:25 • 2 min
Britský minister financií Osborne prisľúbil zníženie firemnej dane

LONDÝN - Britský minister financií George Osborne ohlásil ďalšie zníženie hlavnej firemnej dane a zavedenie dane zo sladených nápojov.

slovakia

left justify in out

Varoval tiež, že britská ekonomika bude v najbližších piatich rokoch rásť pomalšie, než sa doteraz očakávalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Osborne vo svojom výročnom prejave o rozpočte v Dolnej snemovni parlamentu uviedol, že firemná daň do roku 2020 klesne na 17 % z 20 % v súčasnosti. Tiež načrtol zvýšenie prahu pre malé firmy, od ktorého budú musieť platiť miestne dane z podnikania, a sprísnenie legislatívy pre veľké nadnárodné koncerny, aby sa nemohli vyhýbať platení daní v Británii.

 

Osborne priznal, že tento rok nedodrží svoj cieľ znížiť verejný dlh, ktorý opäť vzrastie. Zopakoval však svoj sľub, že rozpočet bude do konca tejto dekády prebytkový. Podľa ministra financií by mal rozpočet vo fiškálnom roku 2019/20 skončiť s prebytkom 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na dosiahnutie tohto cieľa bude Osborne požadovať ďalšie škrty vo verejných výdavkoch. Tieto úspory by do roku 2020 mali dosiahnuť 3,5 miliardy GBP (4,45 miliardy eur).

Britská ekonomika tento rok zrejme vzrastie len o 2 %, čo je výrazne menej než sa očakávalo ešte vlani v novembri (2,4 %). Výbor pre rozpočtovú zodpovednosť OBR znížil prognózu rastu v budúcom roku na 2,2 % z 2,5 % a v roku 2018 na 2,1 % z 2,4 %.

 

Predpovede vychádzajú z toho, že Británia zostane aj po referende, ktoré sa bude konať 23. júna, členom Európskej únie (EÚ). Osborne priamo apeloval na voličov, aby v referende podporili zotrvanie krajiny v únii. Británia čelí "nebezpečnému koktailu rizík, na ktoré je však v súčasnosti dobre pripravená," uviedol. "Môžeme si vybrať, či zvýšime tieto riziká a neistotu alebo že sa staneme silou stability."

(1 EUR = 0,78730 GBP)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies