Britský analytik: Útoky dronmi na Moskvu "vysielajú silný odkaz"

NETKY.SK • 18 August 2023, 15:36 • 2 min
Britský analytik: Útoky dronmi na Moskvu "vysielajú silný odkaz"

Londýn 18. augusta (TASR) - Útoky dronmi na ruské hlavné mesto Moskva z taktického hľadiska veľa neznamenajú, ale "vysielajú silný odkaz". V piatok to uviedol vojenský analytik Sean Bell, TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News.

slovakia

left justify in out

Milióny ľudí v ruskej metropole budú mať "stále väčšie obavy", že útoky dronmi sa budú opakovať, čo následne "vyvolá pochybnosti o Putinovej schopnosti chrániť obyvateľov". "Ľudia budú stále viac nahnevaní," dodal Bell.

Rusko údajne niekoľko hodín pred dronovým útokom v noci na piatok na Moskvu odrazilo útok na svoju Čiernomorskú flotilu. "Rusko tvrdí, že zneškodnilo (ukrajinský) dron vo vode. Ale tak ako vždy pri akciách na mori sa ani táto správa nedá nezávisle overiť," vysvetlil analytik.

 

"Rusko vždy tvrdí, že drony zničilo. Ak si spomínate na posledné dva útoky, tak Rusi tvrdili, že im nespôsobili žiadne škody. Nasledujúci deň sa dve lode dovliekli naspäť do prístavu, pritom sa veľmi nakláňali na jednu stranu," pripomenul Bell. Presné podrobnosti o útoku z minulej noci zatiaľ nie sú známe, ale podniknuté opatrenia a varovania Ruska pred ďalším útokom dronov "ukazujú, že toto (škody) je dosť rozšírené", dodal Bell. 

Ruské úrady v noci na piatok obmedzili prevádzku na všetkých štyroch moskovských letiskách: Vnukovo, Domodedovo, Šeremetevo a Žukovskij. Pri predošlých útokoch dronov na Moskvu boli lety obmedzené maximálne na dvoch z nich.

Zábery po incidente zachytávali dym v oblasti Moskvy, kde zostrelený dron evidentne spadol na výstavisko Expocentr na Krasnopresnenskom nábreží neďaleko sídla úradu vlády Ruskej federácie, známeho aj ako Biely dom. Primátor Moskvy Sergej Sobianin v statuse na platforme Telegram o 04.22 h miestneho času uviedol, že sily protivzdušnej obrany zničili dron, ktorého trosky "nespôsobili žiadne významné škody".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies