Matematik: Slovensko je v dátovom pekle! V skutočnosti nevieme, aká je epidemiologická situácia v krajine

NETKY.SK • 17 Február 2021, 08:27 • 2 min
Matematik: Slovensko je v dátovom pekle! V skutočnosti nevieme, aká je epidemiologická situácia v krajine

BRATISLAVA - Matematik Richard Kollár po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou nepriniesol verejnosti dobré správy. Tvrdí, že na základe dát, ktoré majú odborníci k dispozícii nevedia určiť, aká zlá je epidemiologická situácia na Slovensku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Expertom totiž chýbajú dôležité údaje, na základe ktorých by sa dalo vyhodnotiť, či sa situáciu s pandémiou darí dostať pod kontrolu, alebo štát úplne tápa.

 

Dáta, ktoré zverejňuje štát sú chybné

„Budem sa vyjadrovať k číslam a dátam a budem odpovedať na jednu otázku, ktorú si často kladú médiá aj verejnosť: Ako na tom vlastne sme a čo sa momentálne deje v rámci pandémie na Slovensku. Odpoveď je jednoslovná: Nevieme. Skúsim zhrnúť, čo vlastne nevieme,“ povedal Kollár v úvode tlačovej besedy.

 

Podľa neho nevieme, koľko ľudí prichádza do nemocníc ako noví pacienti a koľko z nich odchádza domov vyliečení.

 

img

 

Nevieme dokonca posúdiť, čo spôsobuje nárast hospitalizácií a ani koľko ľudí v skutočnosti leží na umelej pľúcnej ventilácii, pretože čísla, ktoré zverejňuje štát, sú podľa neho chybné. Povedal, že ak odrátame počet príchodov a odchodov pacientov z nemocníc nesedia. 

 

Súvisiaci článok: Prezidentka Čaputová sa prihovorila národu. Situácia je vážna, prekročili sme hranicu 6 tisíc úmrtí na COVID-19

 

Chýbajú dáta o trasovaní kontaktov

Podľa Kollára nevieme ani to, koľko ľudí chodí na testovanie na základe indikácie a koľko ľudí je súčasťou skríningu. Nepoznáme ani počet kontaktov, ktoré sa podarilo dohľadať regionálnyn úradom verejného zdravotníctva.

 

Tiež nepoznáme vek hospitalizovaných pacientov, takže sa dá len ťažko vyhodnotiť, čo sa deje. Zároveň odborníkom chýba aj údaj o tom, koľko testov a s akým výsledkom urobili ľuďom priamo v nemocniciach. 

 

 

„Nevieme, či je bezpečné ísť do obchodu, či cestovať MHD, nevieme, kde sa ľudia najviac nakazili. Nevieme, koľko ľudí prekračuje hraničné priechody a odkiaľ idú,“ prízvukoval matematik.

 

Prečítajte si viac: Od stredy platí sprísnený režim na hraniciach. Ak prichádzate zo zahraničia, povinnej karanténe sa nevyhnete

 

Vývoj britskej mutácie vírusu

Kollár tiež povedal, že aj napriek tomu, že máme najlepšie testy na britskú mutáciu vírusu v rámci celej EÚ, ktoré boli vyvinuté na Slovensku, pričom odborníci stále nevedia, ako sa vyvíjala prevalencia vírusu vo vzorkách od januára

 

Zároveň povedal, že nevieme ani na základe čoho je vyhodnotený zoznam okresov v Covid automate, pretože nevieme vypočítať reprodukčné číslo vírusu ani 7-dňovú incidenciu pozitívnych prípadov, preto sa ich ani odborníci netrúfajú zverejňovať na tlačových besedách. Nie sú známe ani výsledky minulotýždňového otvárania škôl.

 

img

 

Ako tvrdí matematik, výsledky z PCR testovania sú evidované na základe trvalého pobytu otestovaného človeka, avšak antigénové testovanie sa zas eviduje podľa miesta, kde sa osoby nechali pretestovať. Dôvodom čoho je neprehľadná situácia v okresoch. 

 

„Nevieme, či nás čaká to isté ako v Česku v Chebe, kde zomrela štvrtina obyvateľstva. Nevieme, či príde ďalšia vlna a či bude silnejšia,“ dodal Kollár.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na Slovensku je už 19 okresov v čiernej farbe, voľných lôžok v nemocniciach je menej ako tisíc

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies