Britské lietadlo v auguste ohrozila raketa vypálená zrejme egyptskou armádou

NETKY.SK • 7 November 2015, 09:03 • 2 min
Britské lietadlo v auguste ohrozila raketa vypálená zrejme egyptskou armádou

LONDÝN - Britský denník Daily Mail dnes napísal, že v auguste sa lietadlo britskej spoločnosti Thomson Airways krátko pred pristátím v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajchu ocitlo len 300 metrov od vypálenej raketovej strely.

slovakia

left justify in out

Tragédii zabránil pilot lietadla pohotovým únikovým manévrom. Lietadlo potom bezpečne pristálo. O incidente sa žiaden zo 189 ľudí bezprostredne nedozvedel. Vedelo o nej len päť členov posádky, ktorí boli v čase incidentu v kokpite. Posádku neskôr informovali, že raketa patrila egyptskej armáde, ktorá ju vystrelila počas vojenského cvičenia.


Letecká spoločnosť Thomson Airways sa k udalosti z 23. augusta nevyjadrila, ale hovorca britského ministerstva dopravy ho pre denník Daily Mail potvrdil s tým, že zrejme nešlo o cielený útok.


Dva mesiace po tomto incidente, 31. októbra, sa počas letu nad Sinajským polostrovom zrútilo ruské lietadlo typu Airbus A321 s 224 osobami na palube. Haváriu nikto z nich neprežil.


K zodpovednosti za haváriu lietadla sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, ktorej pozície v Sýrii sú jedným z terčov náletov ruských lietadiel, podporujúcich takto ofenzívu sýrskej vládnej armády. Americká televízia NBC dnes s odvolaním sa na nemenované oficiálne zdroje informovala, že existuje záznam komunikácie medzi lídrami extrémistickej organizácie Islamský štát v sýrskom meste Rakka a osobami na Sinajskom polostrove ohľadom zostrelenia ruského lietadla v oblasti.


"Zjavne to oslavovali," citovala NBC slová nemenované americké oficiálne zdroje. V rozhovore islamistov bola reč o tom, akí sú pyšní na zostrelenie lietadla, i o tom, ako k nemu došlo.


Tímy amerických tajných služieb zachytili komunikáciu v rámci sinajskej skupiny islamistov napojenej na IS, v ktorej sa hovorilo o "čomsi veľkom v oblasti", a to pred zrútením ruského lietadla.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies