Británia prisľúbila Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote miliardy libier

NETKY.SK • 30 Jún 2022, 9:50 • 2 min
Británia prisľúbila Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote miliardy libier

LONDÝN – Británia prisľúbila v stredu Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote miliardy libier (1,16 miliardy eur), aby jej pomohla odraziť ruskú inváziu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Nová vojenská pomoc zahŕňa systémy protivzdušnej obrany, bezpilotné lietadlá, inovatívne vybavenie pre elektronický boj a tisíce balíčkov pre ukrajinských vojakov, uviedla britská vláda vo vyhlásení. Táto pomoc je podľa Británie prvým krokom, ktorý umožní Ukrajine ísť nad rámec jej úsilia pri „statočnej obrane“ a posunúť sa smerom k „začatiu ofenzívnej operácie“, aby získala späť stratené územie.

 

img


Britský premiér Boris Johnson uviedol, že útoky šéfa Kremľa Vladimira Putina proti Ukrajine „sú stále barbarskejšie“, keďže ruský líder „nezískal to, v čo dúfal a čo očakával, a každému začína byť jasné, že táto vojna je zbytočná“. „Britské zbrane, vybavenie a tréning pretvárajú ukrajinskú obranu proti tomuto útoku,“ citoval Downing Street Johnsona vo vyhlásení.

 

img

 

„Budeme naďalej stáť priamo za ukrajinským národom, aby sme zaistili, že Putin na Ukrajine neuspeje,“ vyhlásil britský premiér. Británia bola jednou z prvých krajín, ktoré v reakcii na ruskú inváziu poskytli Ukrajine smrtiacu vojenskú pomoc v podobe protitankových striel. Ostrovná monarchia sa tiež angažuje v cvičení ukrajinských vojakov. Po ohlásení nového balíka pomoci sa celková hodnota vojenskej podpory, ktorú Británia poskytla Ukrajine od začiatku vojny, vyšplhala na 2,3 miliardy libier (2,67 miliardy eur).

 

 

Možno vás zaujme: Rusko nemá problém so vstupom Fínska a Švédska do NATO, na hrozbu však zareaguje



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona