Bratislavský kraj žiada výnimku pre osemročné gymnáziá v regióne

NETKY.SK • 13 Október 2010, 10:59 • 2 min
Bratislavský kraj žiada výnimku pre osemročné gymnáziá v regióne

Bratislavský kraj žiada výnimku pre osemročné gymnáziá v regióne

slovakia

left justify in out

Dostať sa na osemročné gymnáziá už nebude také jednoduché. Krajský školský úrad (KŠÚ) v Bratislave vydal rozhodnutie, že gymnázia môžu v školskom roku 2011/12 prijať len päť percent z populačného ročníka, teda päť percent zo všetkých piatakov základných škôl. Znamená to, že sa môže otvoriť jedna trieda s ôsmimi až deviatimi žiakmi. Bratislavský samosprávny kraj preto žiada výnimku pre osemročné gymnáziá v regióne, aby školy v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti otvorili v školskom roku 2011/12 maximálne 11 tried s 20 žiakmi v každej triede.
Vedenie BSK, ktoré má v pôsobnosti 11 osemročných gymnázií, sa voči rozhodnutiu KŠÚ odvolalo, nakoľko takýto počet žiakov nepovažuje za dostatočný pre zabezpečenie plnohodnotného výchovno-vzdelávacieho procesu. Samospráva požaduje, aby bolo určené percento z celého populačného ročníka v rámci Slovenskej republiky. Argumentuje aj tým, že nie sú zohľadnené regionálne rozdiely medzi jednotlivými krajmi, ani medzi okresmi v rámci regiónu.
Podľa predsedu BSK Pavla Freša je potrebné pri určovaní plánu výkonov pre osemročné gymnáziá diferencovať prístup k jednotlivým regiónom. "Bratislavský kraj má nielen najväčšiu koncentráciu obyvateľov, ale aj škôl a teda aj vyšší záujem o túto formu štúdia. A preto zápasíme viac ako iné kraje, aby táto päťpercentná hranica bola zrušená," povedal. Situáciu komunikoval s riaditeľmi škôl aj s ministerstvom školstva, kde požiadal o udelenie výnimky. "Zatiaľ máme iba byrokratické odpovede. Odvolali sme sa voči nim a čakáme finálne rozhodnutia. Ale myslím si, že to, ako veľmi chcú ľudia osemročné gymnázia preváži a zdravý rozum zvíťazí," dodal Frešo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies