Počet osobných bankrotov narástol. Kto je na tom najhoršie?

NETKY.SK • 12 Február 2022, 10:30 • 2 min
Počet osobných bankrotov narástol. Kto je na tom najhoršie?

BRATISLAVA - Počet osobných bankrotov sa v januári tohto roka medziročne viac ako zdvojnásobil, keď súdy povolili spolu 734 konkurzov a oddlžení pomocou splátkových kalendárov. Pred rokom skrachovalo 297 Slovákov.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, keď v decembri 2021 zbankrotovalo 884 dlžníkov, ich bolo v januári o 16,97 percenta menej. Vyplýva to z analýzy správcu slovenských úverových registrov, spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF SK).

 

img

 

„Jednou z hlavných príčin nízkeho počtu osobných bankrotov v januári minulého roku mohli byť okrem legislatívnej zmeny aj obmedzenia pre núdzový stav, ktorý vláda vyhlásila v súvislosti s bojom proti pandémii nového koronavírusu. Preto v medziročnom porovnaní počet osobných bankrotov v minulom mesiaci tak výrazne vzrástol. Keď si však uvedomíme, že v minulom roku každý mesiac priemerne zbankrotovalo 720 dlžníkov, počet občanov Slovenska, ktorí zbankrotovali v prvom mesiaci tohto roka, je len o 1,94 percenta vyšší,“ uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

 

Prečítajte si tiež: Nová daň prinesie štátu 50 miliónov eur

 

V minulom mesiaci vyhlásili 729 konkurzov a 5 dlžníkov sa rozhodlo pre oddlženie formou splátkového kalendára. Z celkového množstva osobných bankrotov ich vyhlásili 37 na majetok fyzických osôb – podnikateľov a 697 na majetok nepodnikateľov. V januári súdy zároveň zrušili 829 konkurzov, ktoré vyhlásili v predchádzajúcich obdobiach.

 

Z dlhodobých štatistík spoločnosti vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca januára 2022 vyhlásili 58 796 osobných bankrotov obyvateľov SR.

 

img

 

V januári sa najväčšou skupinou bankrotujúcich dlžníkov stali štyridsiatnici s podielom 29,70 percenta. Druhou najpočetnejšou skupinou boli tridsiatnici s podielom 25,34 percenta. Najviac osobných bankrotov, a to 156, vyhlásili v Nitrianskom kraji, nasledoval Trnavský kraj so 128 bankrotmi. Najmenej konkurzov a oddlžení, a to 54, zaznamenali v Trenčianskom kraji, druhý najnižší počet 58 evidujú v Žilinskom kraji.

 

Možno vás zaujme: Milan Krajniak a Zuzana Čaputová chcú pomôcť domácnostiam s výdavkami

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies